Volim Jajce
Aktualno Jajce Školstvo i obrazovanje TOP

Jonathan Moore: Podjela škole nije opcija. Skupština SBK i Općinsko vijeće Jajce moraju naći drugo rješenje.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore za Vijesti.ba je istaknuo da su Bakir Izetbegović ,kao i Dragan Čović protiv podjele srednje škole u Jajcu te da će Skupština Županije Središnja Bosna i Općinsko vijeće Jajce morati iznaći drugo rješenje …

VIJESTI.BA: Kada govorimo o lokalnim sredinama, neizostavno pitanje je situacija Jajcu. Misija OSCE-a, OHR, UNDP i Francuska ambasada u BiH usprotivili su se odluci Skupštine SBK da podijeli postojeću srednju školu po etničkom principu. Postoje li nove informacije o ovom slučaju? Ima li reakcije tamošnjih vlasti? 

MOORE: Zaista me ohrabruje što su mi na sastancima i predsjednik SDA Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Čović potvrdili da su protiv podjele škole u Jajcu. To je veoma važno i nadam se da će koristiti svoj kredibilitet i vladajuću ulogu u svojim strankama protiv podjele škole. Bilo bi veoma žalosno i za Jajce i za BiH da imamo novi primjer odvojenih škola, prvi nakon 2002. godine. Kada sam sa Izetbegovićem, Čovićem i drugim ljudima govorio o ujedinjenju, barem administrativnom, odvojenih škola, dobio sam njihovu podršku.

Ne želimo vidjeti da situacija u Jajcu ide u pogrešnom smjeru. Posebno u slučaju kada učenici govore protiv podjele! Svi ljudi u BiH mogu biti ponosni time što djeca koriste svoj glas. U korist i Jajca i svoje države, oni žele ostati zajedno i potpuno se protive podjeli. Neki bošnjački roditelji imaju konkretne primjedbe, ali postoji više opcija i načina za njihovo rješavanje. Konkretno govorim o nastavnom planu, te simbolima na svjedočanstvima.

No, podijeliti školu, posebno u kantonu koji uopće nije bogat i traži desetine miliona evra od međunarodne zajednice  za obnovu školskih zgrada i za razne projekte ne samo u sferi obrazovanja, potpuno je van pameti i veoma loš presedan. Dakle, podjela škole nije opcija. Skupština SBK i Općinsko vijeće Jajce moraju naći drugo rješenje.

vijesti.ba/volimjajce.com

Povezani Članci

KARDINAL PULJIĆ Ljudima je dosta ovog beznađa

Volim Jajce

BUTKOVIĆ HLADNO IZETBEGOVIĆU: Spojit ćemo svoj terotorij i osloboditi Neum

Volim Jajce

Tata iz Travnika: “Kad sljedeći put padneš možda neću biti blizu, ali stisni zube i ustani”

Volim Jajce
Učitavanje....