Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece Politika

Jesu li novi Prostorni plan KSB/SBK i planirane MHE razlog neformiranja vlasti u Jajcu?

U nastavku objavljujemo nepotpisani tekst (autor poznat redakciji) u kojem se autor osvrće na aktualne političke teme u Jajcu, zakulisne igre i eventualne posljedice za naše prirodne resurse i sve građane Jajca, ukoliko političke elite uspiju u svojim nakanama.

 

Što je pravi razlog neformiranja Općinskog vijeća Jajca?

Svjedoci smo političke krize oko formiranja Općinskog vijeća Jajca. Običnom se čitatelju nameću brojna pitanja: Zašto nije formirano Vijeće? Kako to da nije moguće dogovoriti se? Pa politički akteri su skoro potpuno isti kao ranije i ništa značajno se nije promijenilo.

Jeste li primijetili da radovi oko čišćenja napuštenog kanala prema Elektrobosni nisu prestali? Zašto je to tako, ako se zna da plan izgradnje dviju mini hidroelektrana nije dobio potporu jajačke javnosti?

Općinsko vijeće predstavlja zakonodavni dio općinske vlasti, svojevrsni sabor ili parlament koji donosi zakonski okvir unutar kojeg funkcionira izvršna vlast općine – općinski načelnik. Kada nema općinskog vijeća načelnik više-manje ima slobodne ruke raditi po svojoj volji, nekontrolirano i slobodno. A to nikada nije dobro. Jer svaka vlast na svijetu mora imati neki element kontrole, neko tijelo sačinjeno od ljudi izabranih od naroda sa zadaćom kontroliranja izvršne vlasti.

Diktatura nastaje tamo gdje vladar pojedinac odluči da mu kontrola smeta u provođenju njegovih planova. Vladarima je draže kada nemaju komu polagati račune. Međutim, uglavnom je poznato kako izgleda kada se vladari otmu kontroli i uspostave diktaturu. To nikada ne završi dobro.

Komu u Jajcu dakle odgovara da Općinsko vijeće ne bude formirano? Tko bi najviše profitirao ako na dan 31.ožujka/marta  2021. godine ne bude izabran predsjedatelj OV Jajce i konstituirano Vijeće?

Da podsjetimo, po zakonu, ukoliko OV Jajce ne bude formirano do 31.3.2021. godine tada načelnik općine sam, dakle svojevoljno, proglašava proračun općine. Bez rasprava, bez neugodnih pitanja i potpitanja, bez kompromisa i sitnih usluga, bez korekcija i mučnog natezanja. Svojim neformiranjem dakle, zastupnici u OV Jajca sami daju mogućnost općinskom načelniku da postane svojevrsni diktator. Daju mu da sve odluke donosi svojevoljno i autonomno, da bude kralj u svojemu kraljevstvu. Možemo li, i smijemo li, to dopustiti?

Opće je pravilo da, kada istražujete političke odnose, u prvom redu pratite tokove novca. Jednostavno zato što u pozadini svega stoji upravo novac. Novac kojeg netko želi nekontrolirano strpati u svoj džep. Zato im smeta kontrola, smeta im polaganje računa o svojim poslovima, smeta im zakon i nadzor trošenja. Ako nema nadzora niti zakona, onda se pare lako i brzo slijevaju u privatne džepove.

A što ako je sve u stvari fingirano? Što ako ne postoji taj ideološki ili politički sukob? Što ako iza svega stoji samo interes, korupcija i krađa javnih novaca i imovine? Što ako je samo otezanje cilj za sebe?

Zašto je onda načelniku općine Jajce toliko potrebno da Općinsko vijeće ne bude formirano? Svima će na pamet prvo pasti proglašenje općinskog proračuna. Nekih 11-12 milijuna maraka koje će načelnik podijeliti o svojoj volji. Pomoć podobnim pojedincima i naseljima, projekti i poslovi koji će namještenim natječajima/tenderima biti dodijeljeni unaprijed poznatim izvođačima i ostali detalji odavno poznatog scenarija. To sve znamo.

Edin Hozan je u svojih 8 godina dosadašnje vladavine ionako ignorirao Općinsko vijeće čineći ga bespotrebnim dekorom koje služi ničemu osim da bude, eto neki dokaz vladavine demokracije. U stvarnosti, od 8 godišnjih općinskih proračuna,  za čak njih 7 nije usvojeno Izvješće o izvršenju.

Međutim, što ako nije samo općinski proračun? Što ako ima još nešto iza ovoga igrokaza oko formiranja općinskog vijeća?

Svakim danom postajemo svjesniji da ima nešto, nešto zbog čega Edin Hozan ne želi vladavinu prava i zakona u Jajcu. To nešto se zove Prostorni plan. Prostorni plan županije/kantona Središnje Bosne je upravo u fazi donošenja. Procedura je takva da taj plan treba proći nekoliko koraka od nacrta do konačnog plana. Najvažniji i posljednji korak je da taj nacrt bude usvojen od strane Općinskog vijeća Jajca. A ako nema Općinskog vijeća? Što onda? To je pitanje svih pitanja. I što je to u tom planu da ga čini toliko važnim za načelnika Hozana? Što je to za što je spreman ponuditi dvojici zastupnika HDZ 1990 sve novce i slavu ovoga svijeta samo da ne odustanu o paralize formiranja Općinskog vijeća?

Ako ne bude formirano Općinsko vijeće Jajca, prostorni plan županije/kantona Središnja Bosna će biti usvojen na temelju nacrta prostornog plana općine Jajce. Nacrta kojeg će pisati Edin Hozan, bez kontrole Općinskog vijeća Jajce. Bez ičije kontrole.

U posljednje vrijeme smo imali dosta burnu raspravu oko izgradnje dviju mini hidroelektrana na rijeci Plivi. Rijetko je koja lokalna inicijativa doživjela tako jednoglasnu javnu osudu i protivljenje. Pretjerana eksploatacija vodenih resursa rijeke Plive ovaj bi jedinstveni prirodni biser svela na nepostojeći potočić koji bi vijugao kroz ostatke nekadašnjeg veličanstvenog korita. Nestalo bi slapova i vodopada, a korito bi zaraslo u šipragu. Nakon jednoglasne osude, općinski načelnik Hozan se sa svojim „stranim investitorima“ ušutio, ali nije prestao raditi na ovom projektu. Aktivnosti po ovom pitanju nisu prestale i vode se i dan danas. Edin Hozan zajedno sa svojim suradnicima pokušava zaobići Općinsko vijeće Jajca jer zna da tu nikada ne bi dobio potporu za mini hidroelektrane. To je stvarni razlog zbog kojeg još uvijek nije formirano Općinsko vijeće Jajca. Nema nikakvog političkog sukoba. Bez općinskog vijeća, Edin Hozan dobiva županijski/ kantonalni prostorni plan u kojemu će biti predviđena izgradnja mini hidroelektrana na rijeci Plivi. Zbog ovoga radovi na čišćenju kanala i dalje traju bez prekida.

Uskoro ćemo napisati koji je stvarni razlog zbog kojeg Edin Hozan žestoko gura izgradnju mini hidroelektrana, mada se odgovor može lako naslutiti.

Nije gospodo političari naš grad Jajce nastao s vama ali ako ovako nastavite Jajce s vama ovakvima može propasti i nestati!

Na ovome mjestu, ovdje i sada pozivamo sve društveno svjesne snage i pojedince da se usprotive ovoj inicijativi. Pozivamo sve političke stranke i pojedince grada Jajca da ne dopuste aktualnu političku samovolju koja prijeti ekološkoj katastrofi rijeke Plive i našeg prelijepog i slavnog vodopada.

Nije gospodo političari naš grad Jajce nastao sa vama ali ako ovako nastavite Jajce može nestati uz ovakvu vlast. Svi smo prije nekoliko dana sa ponosom čitali i sa svima dijelili kao je naše Jajce uvršteno među 10 najljepših malih gradova svijeta. Hvalimo se i dičimo sa istodobno mirno gledamo kako neodgovorni i korumpirani lokalni moćnici u naše ime uništavaju ovaj naš mali raj.

 

 

 

Javno pozivamo naše sugrađane i sve dobronamjerne pojedince koji raspolažu podacima o korupciji lokalnih vlasti u Jajcu da nam ih anonimno dostave na e-mail: [email protected] Obećavamo da ćemo te dokaze objaviti bez navođenja izvora, dakle anonimno. Budimo jedinstveni u borbi protiv korupcijske hobotnice koja izjeda tkivo našega grada.

Volimjajce.com

Naslovna fotografija: fokus.ba (gradnje MHE na rijeci Ugar)

Povezani Članci

Jajčani ne vole Srednjobosanski kanton!

Volim Jajce

Zvali su je Azra dva noža: Ova je Riječanka klala Srbe po Bosni kao dio nepoznate jedinice…

Volim Jajce

Rusija se obrušila na Inzkov izvještaj: “Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!”

VJ Urednik 1
Učitavanje....