Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Politika TOP

JAJCE: Priopćenje za javnost Koalicije za bolje sutra Jajcu

Kako je od objave službenih rezultata lokalnih izbora prošlo više od dva mjeseca, te kako je i protekao krajnji rok za donošenje proračuna Općine Jajce, odnosno Odluke o privremenom financiranju, smatramo potrebnim obavijestiti birače, sve žitelje naše općine i sve zainteresirane o razlozima ne konstituiranja Općinskog vijeća i ne donošenja najvažnijih dokumenata za njeno funkcioniranje.
Život u Jajcu nakon listopadskih lokalnih izbora, na kojem su ujedinjene hrvatske stranke postigle iznimno dobar rezultat i ostvarile relativnu pobjedu, prožet je neizvjesnošću. Stanovnici Općine Jajce nalaze se u pat poziciji, taoci politike SDA koja je usmjerena na rješavanje svih drugih problema, osim onih u svom dvorištu za koje su im birači dali povjerenje.

 

Proračun nije usvojen, nema ni Odluke o privremenom financiranju, a nema ni tijela vlasti koje bi donijelo ove odluke. Kako će se financirati osnovne potrebe stanovnika općine, proračunskih korisnika i svih drugih koji ovise o proračunskim financijama, pitanja su na koja žitelji općine očekuju odgovor.
Od 2004.godine većinu u Općinskom Vijeću Jajce i Načelnika imaju Bošnjaci. Kao nositelji zakonodavne i izvršne vlasti u ova tri mandata uspjeli su nas Hrvate raznim postupcima dovesti u vrlo nepovoljno stanje, na rubu poniženja, a o čemu svjedoče sljedeće činjenice:
– Općinski načelnik ima 6 službi, 4 službe vode Bošnjaci, 2 Hrvati (omjer 2/3 Bošnjaci, 1/3 Hrvati)
– u Općini Jajce od 24 zaposlena državna službenika, 19 je Bošnjaka, a samo 5 Hrvata (omjer od 80% Bošnjaka na prema 20% Hrvata!)
– Općinsko Vijeće je utemeljilo 2 Javna poduzeća i 8 Javnih ustanova, od toga u 6 upravljačka prava imaju Bošnjaci, a u 4 imaju Hrvati, a u onim poduzećima kojima upravljaju Bošnjaci omjer zaposlenih je 70 % Bošnjaka, a 30% ostalih, uključujući i Hrvate,
– proračunska sredstva kroz kapitalne projekte usmjeravaju godinama u bošnjačka naselja, na način da 80% od ukupno uloženih sredstava ide u čista bošnjačka naselja, dok u naselja s većinskim hrvatskim stanovništvom se ulaže oko 20% sredstava namijenjenih za kapitalne investicije, a naselja s isključivim hrvatskim stanovništvom prekrižena su iz svih investicijskih projekata. Namjera je jasno povući razgraničenja između Hrvata i Bošnjaka, odnosno konkretno, temelj za ulaganja jesu birački popisi, pa ona mjesta s najviše glasača stranke SDA imaju veliku prednost pred svima ostalima, dok Hrvati spadaju u skupinu „ostali“.

 

U prošlom mandatnom periodu 2012-2016 izborni rezultat bio je potpuno drugačiji, stranka SDA bila je relativni i zbirni pobjednik s osvojenih 9 mandata, SDP je osvojio 4 , SBB i SBIH po jedan mandat, dok je HDZ osvojio 6 mandata, HDZ1990 2 mandata, a HSP i NHI po jedan mandat. U skladu s izbornim rezultatima, vlast su formirali SDA i HDZ, na temelju Sporazuma po kojem su podijelili ovlasti u omjeru 55:45, upravo kako je i izborni rezultat nalagao. No, Sporazum je trajao otprilike pola mandata, koliko je trebalo da bošnjačka strana realizira sve ono što je u Sporazumu dogovoreno, bez obzira što hrvatska strana nije realizirala ni pola dogovorenog zbog raznih procesnih što slučajnih što namjernih grešaka. Nakon realizacije zacrtanog, SDA izlazi iz Sporazuma s HDZ-om i kreće u realizaciju svog plana, lomeći preko koljena i volju hrvatskog naroda i Statut Općine Jajce i niz drugih propisa koji su se našli na putu njihovoj viziji Općine Jajce. O tim njihovim aktivnostima i bezakonju upoznata su i pravosudna tijela, čiji konačan pravorijek još nije stigao.

 

Izbori u 2016. godini stanje mijenjaju radikalno, budući da je Koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu relativni izborni pobjednik, što je potpuno neočekivan rezultat i stanje za koje SDA nema pripremljen scenarij. Koalicija “Zajedno za bolje sutra Jajcu”(HDZBIH -10, HDZ90 -1) osvojila je 11 mandata, dok je NHI osvojio 1 mandat, a SDA osvojila je 9 mandata, SBB 2 , SBIH i SDP po 1.
Dobar izborni rezultat, Statut općine i Poslovnik o radu OV Jajce te Ustav i Zakoni temeljem popisa stanovništva (koji god popis da uzmemo, omjer nije 80 prema 20 kako misli SDA, nego je omjer 39% Bošnjaka na prema 37% Hrvata, prema popisu iz 1991. godine koji je još uvijek jedini službeni) daju nam za pravo da tražimo potpunu jednakost i jednakopravnost kao konstitutivan narod na prostoru općine Jajce.
U proteklih 12 godina Hrvati su iz raznih razloga ali i zbog nemogućnosti da se zaposle u svojoj općini odlazili diljem svijeta, naše djelovanje gubi svaki smisao ako ne omogućimo jednakopravan status Hrvatima u Jajcu .
U ovom mandatnom periodu, nemoguće je formirati legalnu vlast u općini Jajce bez sudjelovanja Koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“. Mi u Koaliciji “Zajedno za bolje sutra Jajcu” odlučni smo u ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u Jajcu upravo iz razloga što je to grad svih nas, što su Hrvati ukorijenjeni u ovom gradu od njegovog osnutka 1396. godine i za koji su krv prolijevali stoljećima, a iznimka nije i posljednji Domovinski rat gdje su upravo najviše Hrvati pokapali svoje najmilije braneći i oslobađajući ovaj grad, te omogućili svima mirni povratak i vratili normalan život u Jajcu nakon oslobađanja Jajca iz neprijateljskih ruku.

 

Upravo zato su nam naši birači dali povjerenje, da pokažemo da je Jajce grad svih nas, grad u kojem žive i u kojem će živjet Hrvati, jednaki i jednakopravni Bošnjacima i zajedno s njima, a ne pokraj njih kako neki misle da bi trebali biti poniženi i obespravljeni.

Od 29.11.2016. godine očekujemo poziv za razgovor s ciljem da se postigne dogovor i sporazum i formira potrebna većina u Općinskom vijeću Jajce za mandatni period 2016. – 2020. godina.

U Jajcu, 16. siječnja 2017. godine
Predstavnik Koalicije
Ivo Šimunović

 

 

(hdzbihjajce.org)

Povezani Članci

MILIČEVIĆ O NOVALIĆEVIM POSTUPCIMA: Javnost se obmanjuje, događaju se čudne stvari

Volim Jajce

NA BICIKLIJADI DOLINOM PLIVE VIŠE OD 200 UČESNIKA

Volim Jajce

ČOVIĆ S WIGEMARKOM Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje osnova buduće europske BiH

Volim Jajce
Učitavanje....