Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

JAJČANKA SENKA ZULUM DOBITNICA PRESTIŽNOG PRIZNANJA “LOKALNI HEROJ I HEROINA”

U sklopu USAID-ov projekta PRO-Budućnost u partnerstvu sa Mrežom za izgradnju mira je pokrenuta inicijativu za prepoznavanje i odavanje počasti pojedincima i pojedinkama u lokalnim zajednicamo čija djela promovišu mir i solidarnost, građansku odgovornost i temeljna ljudska prava, pod nazivom Lokalni heroji i heroine.

Ova inicijativa se naslanja na Novinarsku nagradu Srđan Aleksić.

Na Konkurs koji je bio raspisan do 1. maja 2016. stiglo je 11 nominacija iz cijele Bosne i Hrecegovine.

Nakon toga imanovali smo komisiju u sastavu: Edita Miftari i Randal Puljek Shank (mirovni aktivisti), Edita Čolo (mirovna aktivistkinja, CRS, Pro-Budućnost), Dragana Dardić (Helsinški parlament građana) i Aleksandar Žolja (Helsinški parlament građana, koordinator inicijative), koja je na osnovu kriterijuma izvršila provjeru i dopunu dokumentacije, nakon toga odredila koji kandidati se trebaju dodatno provjeriti u lokalnim zajednicama iz koji dolaze predloženi lokalni heroji i heroine i na kraju ocijenila pristigle aplikacije.

Komisija je odlucila da od 11 pristiglih aplikacija 5 bude imenovano za lokalne heroje i heroine i da se u njihovim lokalnim zajednicama rade adekvatni događaji na kojima ce biti dodjeljene plakete i odata počast lokalnim herojima i heroinama. Želimo da informišemo i uključimo Radne grupe iz Pro-Puducnost zajednica odakle dolaze lokalni heroji da daju svoje mišljenje i uključe se svojim idejama i/ili prijedlozima u organizaciji ovih lokalnih događaja. Događaji ći biti oragnizovani u saradnji sa Radnim grupama i predlagačima u okviru obalježavanja sedmice mira, u iznosu do 400 KM.

 

Prepoznati Lokalni heroji su:

 

1. Dušan Šehovac

Sarajevo, Ilidža, 1951

Pomogao Dječiju ambasadu Međaši i Dom zdravlja u Hrasnici humanitarnom pomoći za vrijeme granatiranja Hrasnice 1992. godine; zalaganje u civilnom društvo u post-ratnom periodu

Jezdimir Milošević, saradnik u NVO sektoru

Komisija je odlucila da Dušan Šehovac zasluzuje da bude proglesen lokalnim herojem, ne samo zato sto je početkom rata pomogao dostavljanju humanitarne dječjem domu i domu zdravlja, ne obaziruci se na vjeru i naciju, odnosno stranu u sukobu, nego i zato sto je g Šehovac nastavio da se bavi mirovnim radom sve do danas.

2. Fatima Dautbašić Klempić

Srebrenica, Tuzla, 1965

Ginekologinja u Domu zdravlja Srebrenica do 1995; iako trenutno u Tuzli, i dalje dolazi u Srebrenicu 1-2 puta mjesečno i vrši besplatne preglede, bez honorara;

Mediha Smajić, Direktorica JPJS RTV Srebrenica

Komisija je odlučila da Fatima Dautbašić Klempić zaslužuje da bude proglešena lokalnom heroinom, jer je po izjavama svjedoka, a i nakon nezavisne provjere, mnogo više od doktorice i ginekologinje. Neosporno je utvrđeno da se radi o ženi koja se nesebično daje da pomogne ženama iz Srebrenice bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i to nerjetko radi besplatno, odnosono o svom trošku dolazi iz Tuzle u Srebrenicu i liječi i pomaže žene iz ove opštine.

3. Goran Zorić

Prijedor

Direktor Centra za mlade Kvart; dio Inicijative Jer me se tiče;

Sunita Dautbegović Bošnjaković, projekt menadžerica Forum ZFD

Komisija je utvrdila da se radi o istinskom lokalnom heroju koji vec dugi niz godina radi na problematici suočavanja sa prošlošću i na kulturi sjećanja. On je istinski Srdjan Aleksić Grada Prijedora, jer se svakodnevno bori i zalaže da ratni zločini iz proteklog rata, posebno zločini počinjeni nad civilima, nad neduznom djecom i zenama sa ovog podrucja ne budu zaboravljeni. Goran Zorić istovremeno jako puno radi na povezivanju i integraciji povratničke Bosnjacke populacije sa većinskom Srpskom, otvarajuci prostor za dijalog u ovoj podjeljenoj zejdnici koja je opterecena teskim ratnim zlocinima. Radeci sve ovo Goran Zorić se svakodnevno izlaže prijetnjama, poniženjima.

4. Jasminka Drino Kirlić

Gornji Vakuf-Uskoplje

Mirovni rad u podijeljenoj zajednici; aktivistica protiv segregacije u obrazovanju, za prava žena, izgradnju mira;

Adnan Gavranović, direktor Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje

Komisija je utvrdila dogogodišnji mirovni rad Jasminke Drino Kirlić prije svega u oblasti obrazovanja, kao i veliko zalaganje na povezivanju, prije svega mladih ljudi, u podijeljenoj zajedici kao sto je Gornji Vakuf/Uskoplje. Dugi niz godina se zalaze protiv segregacije mladih u skolama.

5. Senka Zulum

Jajce, 1956

Feministički aktivizam, zalaganje za ženska ljudska prava u malim lokalnim zajednicama; predsjednica UŽ Viktorija 99;

Koordinacioni odbor Ženske mreže BiH

Nominacija

Komisja je prepoznala dugogodišnji rad Senke Zulum na polju promicije i zaštite ljudskih prava usmjeravajući pažnju javnosti na položaj žena u malim lokalnim zajednicama. “Senka je uvijek progovarala o teškom položaju žena preživjelih ratno silovanje, položaju samostalnih roditeljki, a posebno o siromaštvu žena u BiH.”

 

Drugu grupu “nominovanih”, koji će po odluci komisije dobiti samo plakete i gdje nece biti rađeni lokalni događaji su:

 

1. Amela Penava

Sarajevo, 1968

Aktivizam u odgojno-obrazovnom procesu; zdravstvena radnica za vrijeme rata; osnivanje i upravljanje Vijećem roditelja osnovnih i srednjih škola u KS

Nermina Usejnovski, prijateljica

2. David Arsenić

Foča, 2003

Spasio život prijateljici koja se gušila u rijeci

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča

3. Esma Drkenda

Goražde

Vojnikinja u ratu, u OS poslije rata; predsjednica UŽ Seka

Sunita Dautbegović Bošnjaković, Forum ZFD

4. Marko Bošnjak

Prozor-Rama, 2004

Muzički talent – pjevačko “čudo”; dječak koji je izvođenjem sevdalinke osvojio regiju; promovira kulturu svih naroda

Marija Beljo, direktorica udruge Glas

Povezani Članci

ČOVIĆ ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: Pravite islamsku državu i tu nema nikakvih tajni

Volim Jajce

OPET PUCA Najava vesele godine: SBB opalio po Izetbegoviću!

Volim Jajce

Dodik: Podnijet ću ostavku ako netko dokaže da je pravosuđe na razini BiH

Volim Jajce
Učitavanje....