Volim Jajce
Aktualno

Izvjesni Anel od svećenika tražio popise nakon obavljenog blagoslova kuća

[quote]Na telefonske brojeve i e-mail adrese nekoliko katoličkih svećenika nedavno se obratio izvjesni Anel Hasanbegović s molbom da mu se dostave podaci o broju Hrvata katolika nakon obavljenog blagoslova kuća, što je i svojevrsni svakogodišnji neslužbeni popis ovoga naroda, odnosno članova Katoličke crkve.[/quote]

Nije se predstavio za koga radi niti zašto ga zanimaju ti podaci, što je izazvalo znatiželju kod nekolicine svećenika zbog čega ih traže prije službenog objavljivanja.

Temeljni narod

Katolička crkva te podatke objavljuje redovito u svojim godišnjim statistikama. No, nekoliko se “statističara” i portala iscrpno bavi demografskim kretanjima te su prijašnjih godina redovito objavljivali vrlo detaljne podatke o stanju o broju Hrvata katolika na razini BiH, biskupija, ali i pojedinačnih gradova te čak i župa. Jedan od svećenika rekao je kako nije dostavio nikakve podatke jer se očito radi o špekulativnom zanimanju, piše Večernji list.

Po njegovim riječima, “najustrajniji” u tome je portal bosanskehistorije.com, koji iz godine u godinu prati ova kretanja, a posljednje objave na njihovu forumu sugeriraju kako se čeka daljnji pad broja Hrvata katolika te prave projekcije budućih političkih poteza, ali i kada bi “temeljni” narod mogao postati posve dominantan. 
“Očito su jako dobro uvezana ekipa jer jako dobro poznaju sve naše župe u BiH”, navodi ovaj svećenik. Objasnio je kako je zbog toga bio stava da se čak prestane s objavom statistika zbog očitih zloporaba.

No, slijedeći logiku i drugih zemalja u kojima djeluje Katolička crkva, jer su ti dokumenti uvijek javni, i ove godine će se vrlo vjerojatno objaviti podaci iz BiH o broju vjernika. Sam portal bosanskehistorije.com donosi, lago rečeno, kontroverzne, a prije šovinističke tekstove u kojima se “naslađuje” smanjenjem broja Hrvata te se prave projekcije kada bi ovaj narod eventualno mogao nhttp://bosanskehistorije.com/estati.

“Do 2020. Hrvati nestaju u BiH kao politički narod… a onda 2040. kreće obračun sa Srbima”, jedan je od komentara na ovome portalu, na kojemu se željno iščekuju i podaci iz 2018. godine. No, posljednji nepotpisani “autorski” tekst osobe koja se potpisuje kao demograf i koja aktivno prati kretanja nije toliko optimističan u pokušaju potpunim “ovladavanjem Bosnom”.

‘Bošnjački Neum’

“Demografska komponenta Hrvata će oslabiti. Nećemo pričati gluposti o bošnjačkom Neumu i hrvatskom Mostaru 2020. godine. Broj Hrvata neće opadati i vjerujem da će broj Hrvata rasti na području općine Mostar. Moguće je i oko 62.000 – 63.000 Hrvata”, navodi ovaj “prognostičar”. Dodaje i kako bi se pak mogao smanjivati broj Hrvata u drugim sredinama, međutim ne nudi nikakvu utemeljenost svojim tvrdnjama.

 

Povezani Članci

Očajnički potez obitelji Schumacher: Ovo je Michaelova posljednja prilika…

Volim Jajce

Presuda Oriću: Od “srpske suze bez roditelja” do “bezgrešne Armije BiH”

Volim Jajce

JAJCE: Večeras koncert “Balkan Madness – BH edition”

Volim Jajce
Učitavanje....