Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

IZETBEGOVIĆ: Europa treba biti saveznik muslimana da ne pobjedi radikalni tekfirski Islam

Pokušaji da se u Bosnu i Hercegovinu uveze radikalni islam i nametne kao dominantan uspješno su spriječeni jer je među njezinim muslimanima prevladala svijest o islamu kao religiji mira kao i njihovom pripadanju Europi, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On tako indirektno priznaje da tekfirski pokret jeste bio prisutan u BIH i jest još uvijek danas.

Pokret «Džem’atu el-muslimin» (Grupa muslimana) drugi su nazivali «Džem’at et-tekfir ve-l-hidžra» (anatema i iseljenje) zbog njihovog inzistiranja na učenju o tome kako su muslimanska društva današnjice ustvari nevjernička, jer ne sude po Božijim zakonima, kao i svi oni koju su zadovoljni da žive u takvom društvu i koji su zadovoljni da im se sudi po zakonima koji nisu Božiji, te učenja da se istinski vjernici moraju iseliti u zajednice koje su uređene «prema volji Božijoj» po uzoru na iseljenje Božjeg poslanika iz Mekke u Medinu (ar. hidžra). Ovo je jedan od najradikalnijih i najmilitantnijih pokreta koji se pojavio u arapskim zemljama u proteklom stoljeću.

Sudjelujući kao panelist u raspravi organiziranoj pod nazivom “Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije” Izetbegović je kazao kako bosanskohercegovačko iskustvo može poslužiti kao model po kojemu bi se današanja Europa trebala ponašati u dodiru s islamskim svijetom suočenim s turbulentim promjenama, javlja Hina.

Koje je to točno iskustvo o kojem govori Izetbegović? Iskustvo rata u kojem bošnjačka armija napada uz tvrdnje da ona jest džihad, kao što je tvrdila 7-a muslimanska ili iskustvo poraća u kojem bošnjačke muslimanske vođe narod uvjeravaju da mu zemlja pripada više nego drugima, i da je uspjeh bošnjačke politike uskrata prava drugima? Primjerice tako je uspjeh bošnjačke politike čak i nepostojanje tv kanala drugih, sprječavanje gradnje mostova u trećim državama , imenovanje narodu kojeg si napadao i ubijao, predstavnika tog istog naroda itd.

Rat u BiH i zločini nad muslimanima koji u njoj žive su otvorili prostor i za radikalizaciju i za “otpadništvo od civilizacije”, smatra Izetbegović no pri tom ističe kako su prevladavajuća svijest o islamu kao objavi mira a ne uništavanja i smrti, udružena sa sviješću o pripadnosti Europi i njenim demokratskim mehanizmima i slobodarskim tradicijama, omogućili da se takve devijacije “ograniče na minimum”.

“Zahvaljujući udruženom djelovanju vlasti, Islamske zajednice i partnerskih institucija iz Europe obustavljen je proces bujanja džemata koji su djelovali izvan okrilja Islamske zajednice u BiH, zaustavljen je odlazak iz BiH na strana ratišta, a radikalna ideologija je gurnuta na marginu društva i stavljena pod kontrolu”, ustvrdio je Izetbegović.

Kazao je i kako razumije strah koji u Europi vlada od terorizma ali je istaknuo kako to ne smije biti razlog da se europske države zatvore i odbiju se suočiti sa svijetom izloženom slomovima, društvenim promjenama i prevratima.

“Umjesto zatvaranja u sebe poput školjke, Europa se treba otvoriti i beskompromisno djelovati kao saveznik muslimana jer samo to savezništvo može poraziti devijantnu ideologiju tekfira (anatemiziranja navodnih nevjernika) i smrti, čije su najveće žrtve upravo muslimani”, kazao je Izetbegović.

Povezani Članci

POSTIGNUT DOGOVOR U JAJCU, SLIJEDI USPOSTAVA VLASTI

Volim Jajce

NIJE PRIJETNJA ! Čović: Opstruira se izgradnja autoceste kroz Hercegovinu, sad im je rečeno, tako više neće moći

Volim Jajce

Dodik: Bošnjaci moraju popustiti i dati nešto Hrvatima i Srbima

Volim Jajce
Učitavanje....