Volim Jajce
Aktualno BiH Školstvo i obrazovanje TOP

IT SMJEROVI U ŠKOLAMA BiH treći put najbolja u regiji – Više od 30.000 mladih iz BiH učilo kodirati

Bosna i Hercegovina je i ove godine, treći put zaredom, sudjelovala u Satu kodiranja, najvećem edukativnom događaju u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima.

Ove godine je 260 škola, organizacija i biznisa u razdoblju od 5. do 11. prosinca realiziralo je brojne satove kodiranja širom BiH, uz podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD), službenog predstavnika ove akcije za BiH.

”Po broju sudionika, naša zemlja ostvarila je najbolje rezultate u regiji: više od 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je ove godine u Satu kodiranja, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija od čega je 130 škola organiziralo sat kodiranja za sve svoje učenike”, naglasila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, naglašavajući da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi za mlade, ali i za cijelu BiH.

U sklopu cijelog tjedna organiziran je i niz specijalnih satova kodiranja s brojnim dužnosnicima, a učenici su imali priliku kodirati s ministrom za obrazovanje, znanost i mlade Županije Sarajevo Elvirom Kazazovićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašidom Hadžović, veleposlanicom SAD u BiH Maureen Cormack, načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, te Nerminom Pećancem, savjetnikom načelnika Općine Stari Grad.

Kazazović je kazao da se od narednog polugodišta uvodi elektronski dnevnik, a s obzirom da rezultati Sata kodiranja pokazuju koliki je interes djece i mladih za ovom aktivnošću, najavio je inicijativu Ministarstva obrazovanja ŽS da se od naredne školske godine u sarajevskim gimnazijama otvore IT smjerovi.

Sat kodiranja ili Hour of Code pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potaknuli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju.

Do sada je u ovom pokretu sudjelovalo više od 100 milijuna mladih iz 180 zemalja svijeta, priopćeno je iz CPCD-a.

Bljesak.info

Povezani Članci

ODGOVOR NA PITANJE: “(T)KO BROJI KRVNA ZRNCA U JAJCU?”

Volim Jajce

Izetbegović živi u nerealnom svijetu, ovo što on radi je bogohuljenje

Volim Jajce

Je li Federacija bošnjački entitet?

Volim Jajce
Učitavanje....