Volim Jajce
Aktualno BiH

INTERVJU| Ivo Šimunović: Povijesne činjenice mi ne možemo mijenjati, istina je samo jedna

U razgovoru za naš portal, predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Jajcu, radu OV, položaju Hrvata i branitelja, suradnji sa RH i još mnogo toga.

Devet mjeseci nakon Izbora, u julu/srpnju ove godine konstituirano je Općinsko vijeće, nakon čega su najavljena vrlo skora i česta zasjedanja, kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. Međutim, to se nije dogodilo. Što ili tko sprječava sazivanje novih sjednica OV Jajce?

-Činjenica da su pregovori o potrebi potpisivanja Sporazuma trajali 9 mjeseci govori o nagomilanim problemima između predstavnika Hrvata i Bošnjaka u Jajcu. Nakon prve radne sjednice OV očekivao sam uvažavanje i korektne postupke. Na prvom sastanku kolegija 12. rujna pokušali smo dogovoriti dnevni red za 2. redovitu sjednicu OV Jajce i nismo uspjeli. Održali smo 7 sastanaka kolegija, a načelnik je inzistirao da neke nepripremljene i neusuglašene točke idu u prioritetu. Naš prijedlog je da usuglašene točke mogu biti na dnevnom redu. Nakon dugog dogovaranja i neuspjelih pokušaja “Koalicija zajedno za bolje sutra Jajcu” u skladu s Poslovnikom o radu OV Jajce uputila je zahtjev za održavanje sjednice. U ponedjeljak sam na sastanku Kolegija zakazao 2.redovitu sjednicu OV. Očekujem da će svi vijećnici sudjelovati u radu 16.11.2017. godine.

Na koji način i kojim mehanizmima, s pozicije predsjedatelja OV Jajce, možete doprinijeti boljoj socio-ekonomskoj slici općine Jajce i njenih žitelji?

-Općinsko vijeće nije u mogućnosti da direktno utječe na socio-ekonomske prilike u Jajcu, ali može utjecati na političku klimu i doprijeti u poticanju projekata u gospodarstvu koji će rezultirati zapošljavanjem većeg broja ljudi.

Na Svečanoj akademiji, povodom manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce“ 14. septembra/rujna ove godine, u svome obraćanju ste izrazili nadu i želju da se već naredna obljetnica, po prvi put, obilježava zajednički. Kolika je vjerojatnoća i koje je korake potrebno poduzeti da se to doista i dogodi?

-Moj stav je poznat, povijesne činjenice mi ne možemo mijenjati, istina je samo jedna. Proživjeli smo ratni period od 1992. do 1995. godine. Sudionici imaju veliku odgovornost i danas radi mladih generacija. Potrebno je govoriti istinu jer samo istina može pomoći svima nama. Predložio sam već ranije, a i danas vjerujem da će doći vrijeme. Nadam se već dogodine da temeljem činjenica organiziramo obljetnice poštujući žrtve, doprinos i zasluge, ali svjesni odgovornosti za uloge i događaje u tom vremenu. Predlagao sam načelniku Edinu Hozanu da zajedno organiziramo sastanak s predsjednicima udruga proisteklih iz HVO i ABiH radi organiziranja okruglog stola prije obljetnice pada Jajca na temu “Jajce u obrani ’92”, on nije pokazao neku zainteresiranost i to je iza nas. Predlažem i u buduće da se obrade teme kao što su: Jajce u obrani, Jajce u prognanstvu, Jajce u oslobađanju i time bi otklonili brojne dezinformacije i uvažili istinu.

Kada se može očekivati preuzimanje direktorskih pozicija u javnim institucijama, koje su prema izbornom rezultatu i kasnijim dogovorima, pripale koaliciji „Zajedno za bolje sutra Jajcu“?

-Poštujući sve zakonom propisane procedure mogli smo već završiti, sticajem okolnosti na narednoj sjednici OV trebamo nastaviti s aktivnostima, a u skladu s potpisanim sporazumom. Nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti.

Kako biste ocijenili položaj Hrvata u općini Jajce? U kakvom su položaju hrvatski branitelji?

-Zastupljenost Hrvata, državnih službenika u općini Jajce nije pravična. Zbog te činjenice inzistiramo da se u dogledno vrijeme ispravi nepravda kao i u javnim ustanovama kojima je osnivač općina. Braniteljska prava regulirana su zakonima FBiH i dopunska prava branitelja KSB/SBK, općina ima mogućnosti nekim pogodnostima pomoći braniteljima i tako iskazati im zahvalnost za podnesenu žrtvu.

Svjedoci smo sve većeg broja odlaska mladih iz našeg grada. Da li u određenoj mjeri opravdavate omladinu u potrazi „za boljim sutra“ i kako zaustaviti pomenuti trend?

-Razumijem, mladi su nestrpljivi. U moje vrijeme mladosti i ja sam imao mogućnost otići iz Jajca, četiri godine sam bio na zavodu za zapošljavanje i čekao bilo kakvu mogućnost za zaposlenje, dok su se neki zapošljavali. Meni nije u to vrijeme padalo na pamet da ostavim svoj grad. Iz Jajca se i ranije odlazilo i vraćalo, strpljenjem i spremnošću na žrtvu za svoj grad svako pojedinačno pokazuje koliko ga voli.

Što biste stavili na listu prioriteta Vašeg trenutnog političkog angažmana?

-Uloga predsjedatelja OV Jajce ima svoj značaj propisan Statutom općine Jajce, ali imamo brojne mogućnosti ako se uvažavamo i zajedno radimo na dobrobit svih. Pored projekata koje Općina Jajce može sama realizirati pokušavam uvjeriti načelnika da imamo brojne prijatelje u Republici Hrvatskoj i da zajedno s njima možemo u Jajcu realizirati velike projekte, zaposliti naše domicilne firme te osigurati više radnih mjesta i gospodarski napredak.

(Jajce Online)

Povezani Članci

Quo Vadis, Uskoplje! (priča iz tuđine)

Volim Jajce

NAŠE PTICE UMIRU UBIJAJUĆI TENKOVE: U spomen na Laurenta Metrala Pierrea

Volim Jajce

Prlićev odvjetnik Karnavas: “Praljak nije bio romantična budala, njegov čin je časni prkos generala”

Volim Jajce
Učitavanje....