Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

HRS: Valentin Inzko je uvreda za zdrav razum

Izjava Valentina Inzka s kojom „poziva Hrvate da se izjasne jesu li dijaspora ili konstitutivni narod“ je krajnje uvredljiva i zlonamjerna. Ova izjava je dokaz kako je Valentin Inzko ne samo uvreda za nas Hrvate u BiH, nego je on, sa svojim besmislenim i niškorisnim izjavama, uvreda za zdrav razum, priopćeno je danas iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

“Mislim da bi Hrvati ovdje morali da se deklarišu da li su oni konstitutivan narod (a jesu) ili su dijaspora. Onda bi ih se moglo upoređivati sa Hrvatima u vojvodini i Čileu.“

“Inzko uspoređuje Hrvate iz BiH sa Hrvatima iz Čilea ili Vojvodine i poziva nas da se izjasnimo jesmo li ‘uljezi’ u svojoj kući ili smo domaćini!? Čovjek koji za sebe tvrdi kako je ‘konačni tumač Daytonskog ustava’ ne zna da je konstitutivnost Hrvata u BiH ustavna kategorija!? Inzko bi morao znati da ako netko godinama čini sve da BiH učini svojom, suverenom i prosperitetnom državom onda su to Hrvati u BiH. Obranili smo je u Domovinskom ratu, a onda kada smo je godinama gradili, u maniri kolonijalnih osvajača, baš OHR i međunarodna zajednica nasilno i prisilom su nam oduzeli to što smo krvlju i radom izgradili. Zaboravlja Inzko kako su se Hrvati zadnjih godina više puta izjašnjavali”, navodi se u priopćenju HRS-a koje je potpisao predsjednik stranke Slaven Raguž.

Hrvati su se izjasnili, dodaje HRS, za gospodarski jaku BiH. Zauzvrat smo, navode, dobili tenkove i transportere. Eksplozivom je uništeno preko 15 milijuna tadašnjih DEM iz trezora Hercegovačke banke. Tobože, radi nezakonitog poslovanja, kojeg ne nađe niti Agencija za bankarstvo, niti neovisni međunarodni revizori.

“Vojnom silom je jedna od tada najjačih banaka otišla u propast. Preko 4500 gospodarskih subjekata je moralo slijedom toga proglasiti stečaj, a 90 000 štediša je ostalo bez svojih mukom stečenih ušteđevina. Tadašnji Visoki predstavnik, Inzkov sunarodnjak  Wolfgang Petrich je najavio velike dokaze o kriminalu ove banke, o kriminalu ne samo hrvatskih čelnika iz BiH, nego i iz Hrvatske. Evo prođe 16 godina od tog čina, javnost ne vidje niti jedan od tih dokaza. Ono što je javnost vidjela jeste ulazak  austrijskih banaka na područja gdje žive Hrvati. Tako je ovdje ušla primjerice Hypo banka koja je radi silnih afera i korupcije bila prinuđena mijenjati svoje ime i brand. Valentine, zašto OHR nije transportere poslao na Hypo banku”, pita HRS.

U priopćenjui pojašnjavaju Inzku kako su se Hrvati se izjasnili za razvoj elektroničkih medija i razvoj RTV sustava u skladu sa tada najsuvremenijim trendovima.

“Dobili smo specijalne snage SFOR-a koje su s dugim cijevima nasilno preuzele odašiljače ‘Erote’“ televizije u koje su Hrvati uložili preko 10 milijuna DEM. Ti odašiljači su danas odašiljači FTV, koja nije uložila niti 1 KM u njih. Danas Hrvati žive praktično u medijskom mraku, osuđeni na milost i nemilost sijača mržnje iz Sarajeva i ulizica iz Mostara”, precizan je HRS.

Povezani Članci

Todorić: Sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi

Volim Jajce

Prof. dr. Miroslav Tuđman razbija tezu iz svjedočenja Stjepana Mesića na haškom sudu u predmetu “Blaškić”.

Volim Jajce

Krvava noć 19. prosinca 2016.g.

Volim Jajce
Učitavanje....