Volim Jajce
Aktualno Jajce TOP

Hoće li itko išta poduzeti da se smanji iseljavanje stanovništva iz Jajca?!

Smanjenje broja stanovnika u našoj općini isključivo je posljedica rata. Mnoge obitelji u tom razdoblju napustile su svoje domove i više se nisu vratile – kazao je. Načelnik je istaknuo veliku razliku u podacima koji su prikazani u preliminarnim i službenim rezultatima. – Ako su neki već popisani i bili prikazani u preliminarnim rezultatima, zašto ih onda nema u službenim? Što se tiče radno sposobnog stanovništva, mislim da podatak nije relevantan, popisan je veliki broj stanovnika koji rade izvan granica BiH. Naša općina jedna je od rijetkih koja je pokazala da ima više žena nego muškaraca, što je jako čudno – istaknuo je Edin Hozan, načelnik općine Jajce za večernji list, komentirajući objavljeni podatak , kako je broj stanovnika u općini Jajce smanjen za blizu 40 % prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

Istina da su mnoge obitelji usljed posljedica rata zauvijek napustile Jajce i mnoge od njih nastavile svoj život u nekim evropskim zemljama, ali šta je s onima koji su iz Jajca otišli poslije rata?
Koliki je njihov broj u ovih 40% i tko ih je iz Jajca otjerao, obzirom da tad rata nije bilo ?
Šta je s onima koji su otišli nakon popisa iz 2013. i koliki je njihov broj?
Tko je njih otjerao, obzirom da ni tada rata nije bilo?
Šta je s onima, koji uskoro planiraju odseliti , iako rata na vidiku nema?
Tko njih tjera da napuštaju svoje domove i traže sreću i bolje sutra negdje drugdje?

Kad možemo očekivati da će netko preuzeti odgovornost i ponuditi odgovore na ova pitanja?

Dali je odgovorna pogrešna politika, da li mala primanja u privatnom sektoru, da li nesigurnost za budućnost djece, da li želja za životom dostojnim čovjeku ,da li nepravda , nepotizam i korupcija u svim sferama života , da li je pitanju nekakav hir ili trend pa ljudi idu iako im je ovdje “super”? Ili je u pitanju sve navedeno?

Nažalost, u Jajcu se ovim pitanjima ne bavi nitko , niti koga puno zabrinjavaju svakodnevni odlasci cijelih obitelji iz Jajca.
U većini se radi o Hrvatima Jajca te stoga i ne čudi da se ovim pitanjima bavi načelnik općine Jajce , obzirom da prema onome šta čini politika koju on zastupa, čak se može reći da daju svoj doprinos da Hrvata u Jajcu bude što manje, trljajući ruke uz osmjeh na licu, jer im masovni odlasci Hrvata osiguravaju vlast, a samim tim i kontrolu proračunskih milijuna.

Još nismo vidjeli niti jedan organizirani skup, okrugli stol, točku dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća , sastanak predstavnika općine sa privrednicima ili nositeljima gospodarstva u Jajcu na temu sve većeg iseljavanja stanovništva .

Nitko ništa ! Svi slijepi i nijemi!
Već danas je kasno da se bilo šta napravi po tom pitanju, a kamo li sutra.
Ako je uzrok iseljavanja nepoznat, trebalo bi ga pronaći, a ako je poznat, zbog čega se ne pokušava pronaći rješenje da se ovaj trend barem smanji.
I pokušaj bi bio pozitivna stvar.

volimjajce.com

Povezani Članci

“Hoće li i sada, Bakir, kao njegov otac Alija Izetbegović, nazivati Križančevo selo sporadičnim incidentom?”

Volim Jajce

Zagrebački Advent ponovno najbolji u Europi!

Volim Jajce

“OKTOBARSKA REVOLUCIJA” Ako imate što reći recite to u nedjelju, ili šutite do kraja života

Volim Jajce
Učitavanje....