Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

HARMONIKA, PETOKRAKE I PJESME NA OBILJEŽAVANJU 73. GODIŠNJICE DRUGOG ZASJEDANJA AVNOJ-A U JAJCU

Blizu 1.000 antifašista iz svih republika bivše Jugoslavije danas se okupilo u Jajcu povodom obilježavanja 73. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojem je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

Brojne delegacije Udruženja Josip Broz Tito iz bivših republika Jugoslavije te predstavnici SABNOR-a BiH danas su na spomen-fontanu položili cvijeće te se prisjetili dobrih dana i partizanskih borbi. Uz zastave Jugoslavije, našle su se i zastave Kosova, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih bivših republika Jugoslavije.

Partizanske uniforme te kape sa crvenim zvijezdama petokrakama danas su preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom i dobrim raspoloženjem.

Rade Filipović, član Udruženja Josip broz Tito iz Banjaluke svake godine dolazi u Jajce.

Dolazak u Jajce znači poštivanje Drugog zasjedanja AVNOJ-a koje je nagovijestilo da će sloboda brzo doći i da će se stvoriti nova Jugoslavija, koja će u svom sastavu imati sve zbratimljene narode. To je veliku uspjeh u tom ratnom periodu, za Tita i sve one koji su s njim surađivali. Jedini recept pod ovom nebeskom kapom je njihov recept, a to je jedinstvo svih naroda. U Jajce dolazim svake godine u ovoj odori, sve dok ne odem na onaj svijet – rekao je Filipović.

5839a69c-9be4-4e5d-a7bf-642e0a0a0a64-rade-filipovic

Nakon obraćanja načelnika Općine Jajce Edina Hozana, predstavnika delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, priustnima se obratio i Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

– ZAVNOBiH I AVNOJ, ta dva značajna datuma su neraskidivo vezana za našu budućcnost. Isti ti dokumenti trebaju da budu temelji buduće BiH koja ide ka Evropskoj uniji. U koliko dozvolimo da se podijeli i da dobijemo treći entitet onda i nema BiH. Neka ona bude onakava kako je zacrtana ovim dokumentima – rekao je Nakaš.

Među prisutnima danas je bio i 88-godišnji Modričanin Salko Rizvić koji je na svojim prsima danas nosio zasluženo ordenje i priznanja koja je stekao u Drugom svjetskom ratu kada je napustio prvi razred srednje škole i postao mladi partizan.

-Vrlo sam radostan sa svim ovim narodom ovdje. Svima želim puno zdravlja, dug i sretan život nego kako je svima danas. Ovima koji su na vlasti želim čim prije smjenu kako bi došli bolji ljudi i donijeli bolje zakone za omladinu u BiH i svim državama Titove Jugoslavije. Ova odlikovanja koja imam su iz Drugog svjetskog rata za komandovanje, ali ima i poslijeratnih zasluga. Bio sam organizator ustanka kod Ozrena i borac Ozrenskog partizanskog odreda Todor Vujasinović, izjavio je Rizvić.

5839a645-a794-409f-bd49-63e80a0a0a64-avnoj-7-718x446

Danas je osim polaganja cvijeća na spomen-fontanu održana i svečana akademija, upriličena posjeta Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a te će biti održana i promocija knjige.

 

 

(avaz/klix)

Povezani Članci

Hrvati diskriminirani pri zapošljavanju u državnu službu

Volim Jajce

Propovijed za “normalne” katolike (VIDEO)

Volim Jajce

1933. PODIGNUT KRIŽ NA KRIŽEVCU Gospa u Međugorju: I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili

Volim Jajce
Učitavanje....