Volim Jajce
Aktualno BiH Poduzetništvo TOP

FEDERALNA VLADA DIJELI POTICAJE Za mala i srednja poduzeća 10 milijuna KM, za zapošljavanje 18 milijuna KM

SARAJEVO – S ciljem podrške razvoju privrede, prije svega malim i srednjim poduzećima, te obrtnicima, Vlada FBiH će u narednom periodu izdvojiti više od 10 milijuna maraka, koje će plasirati na različite načine.

Prema riječima ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt Amira Zukića, Vlada FBiH će privrednicima u obliku granta, odnosno nepovratnih sredstava dodijeliti ukupno 4,38 milijuna maraka kroz različite projekte.

– Najveći iznos od 1,55 milijuna maraka bit će izdvojeno za projekte jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. To povećanje konkurentnosti će se ogledati kroz podršku procesu uvođenja međunarodnih standarda i sustava kvaliteta, unapređenju znanja i vještina zaposlenih, tehnološkoj modernizaciji poslovnih procesa, te promociji izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima. Maksimalni pojedinačni iznos za ove projekte će biti 55.000 KM po privrednom subjektu – istakao je Zukić.

Za izgradnju poduzetničkih zona Vlada FBiH će investirati milijun KM, a ovaj novac će biti proslijeđen općinama i gradovima u kojima će se graditi te poslovne zone. Ova sredstva će biti iskorištena za izgradnju infrastrukture u tim zonama.

Za sva novoosnovana mala i srednja poduzeća, odnosno ona koja su registrirana nakon 18. svibnja 2016. godine Vlada će osigurati 800.000 KM. Ova sredstva će moći koristiti sva mala i srednja poduzeća koja imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, a iskoristit će se kao poticaj za registraciju i plaćanje doprinosa za radnike.

Za poticaj razvoju vezanih i posebnih obrta Vlada FBiH će izdvojiti pola milijuna KM. Osim toga, kao podršku opstanku tradicionalnih i starih zanata Vlada FBiH će osigurati i dodatnih 180.000 KM.

Vrijedi još napomenuti da će kao podršku inovatorima i za stipendiranje učenika Vlada FBiH osigurati 70.000 KM. Od tog iznosa 30.000 maraka će biti iskorišteno za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Za neprofitne organizacije, kao i Obrtničkoj komori FBiH Vlada će osigurati 150.000 KM. Ovaj iznos će biti iskorišten za opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika.

– Vlada FBiH će putem medija obavijestiti sve poduzetnike i obrtnike o načinu i rokovima za podnošenje aplikacija za dobijanje ovih sredstava. Osim toga, u pozivima će, s ciljem povećanja transparentnosti, biti naveden i način bodovanja, tako da će svaki poduzetnik ili obrtnik imati mogućnost da unaprijed izračuna broj bodova koje može osvojiti. Moram dodati i da će, s ciljem davanja posebne podrške ženama i mladima, poduzetnici koji pripadaju nekoj od ove dvije kategorije stanovništva, dobivati dodatne bodove u odnosu na ostale podnosioce aplikacija – dodao je Zukić.

Osim blizu 4,5 miliona KM grant sredstava, Vlada FBiH će razvoj malih i srednjih poduzeća pomoći i kroz projekte kreditiranja. Za ove projekte bit će osigurano ukupno šest milijuna maraka.

– Kreditne projekte ćemo realizirati putem Razvojne banke, koja će pružiti bankarske usluge pri dodjeli kredita. Maksimalni rokovi za vraćanje ovih kredita bit će sedam godina, uz dvije godine grejs perioda, te kamatnu stopu od 1,5 posto – naglasio je Zukić.

Za ove kredite Vlada FBiH će iz budžeta izdvojiti dva milijuna maraka, dok će ostala sredstva biti osigurana od naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita.

Idući tjedan na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje bit će objavljeni javni pozivi za učešće u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 – obukom do zaposlenja, izvještava Indikator.ba.

Za realizaciju Programa sufinanciranja zapošljavanja predviđena su sredstva u iznosu od 18 milijuna KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za Program sufinanciranja samozapošljavanja START UP 2017 tri milijuna KM i poticanje najmanje 800 osoba sa evidencije nezaposlenih, a za Program pripreme za rad 2017 – Obukom do zaposlenja osiguran je milion KM kojim se planira osigurati priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba.

Program sufinanciranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje) ima za cilj obuhvatiti nezaposlene osobe sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, uključujući i dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s niskim vještinama i dr.

Programom sufinanciranja zapošljavanja namjerava se nezaposlenim osobama olakšati integracija na tržištu rada i spriječiti dugotrajna nezaposlenost, a poslodavcima osigurati radna snaga u skladu sa njihovim potrebama.

U sklopu javnih radova žele se zaposliti osobe, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period do tri (3) mjeseca.

Programom je predviđeno sufinanciranje dijela troškova obaveznih doprinosa i/ili dijela neto plaće, u zavisnosti od pojedinačne mjere.

Analiza poticaja zapošljavanja po Vladinoj Uredbi za zapošljavanje iz prethodne godine pokazale su da su učinci mjera polovični, cjelokupan iznos raspoloživog novca nije potrošen, pa će značajan dio od sredstava koja je Vlada FBiH predvidjela proracinom za 2017. godinu biti potrošeno na ugovore potpisane u prošloj godini.

Dinamika zapošljavanja prošle godine po osnovu Uredbe nije išla željenim tokom. Javni poziv je više puta obnavljan, a prvi ugovori o zapošljavanju potpisani su tek krajem godine.

Uredba o zapošljavanju dio je Reformske agende u oblasti tržišta rada, a poticajima su izuzeti trgovina, ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću i javna uprava.

Povezani Članci

27. obljetnica prve žrtve Domovinskog rata u Jajcu

Volim Jajce

NAŠI PRECI PREŽIVJELI LEDENO DOBA Genetska istraživanja donijela nove spoznaje o migracijama modernog čovjeka

Volim Jajce

Hrabri dječak uživa u prvim danima u klupi: Ismail se i u školi, kao i u svemu, odlično snašao

Volim Jajce
Učitavanje....