Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Evo kako je Bakir Izetbegović uvrijedio sve Hercegovce u BiH

Bakir Izetbegović uspio je ono što nije nijedan političar u BiH od njezinog osamostaljenja, naime, u čestitci koju je uputio povodom Dana nezavisnosti BiH, Izetbegović je uspio uvrijediti doslovno sve Hercegovce. Evo i kako.

dnevnik.ba

“Ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bismo mi danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu obranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila. Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i obranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti”, poručio je danas Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, povodom čestitke koju je uputio za dan nezavisnosti BiH.

 

Tko sad “dijeli” Bosnu

Spominjući uopće agresiju u kontekstu čestitke za Dan nezavisnosti, Izetbegović je ponovno pokazao da njemu nije stalo do pomirljive retorike, štoviše, ta retorika je iz dana u dan sve ekstremnija. Prijetnje ratom, bahati nastupi u domaćim i stranim medijima, dociranje politici Republike Hrvatske i/ili Srbije, samo su mali dio Izetbegovićevog repertoara na dnevnoj bazi. Ipak, na ovaj način je i sam “podijelio” Bosnu(i Hercegovinu) spomenuvši samo bosanske sinove koji su, eto, branili Bosnu od agresije i na taj način ignorirao sve ljude koji žive u Hercegovini, odnosno, jednoj od dviju zemljopisnih regija države Bosne i Hercegovine!

Istaknuo je postotak onih koji su na referendumu dali “zeleno svjetlo” međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine. “Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”, poručio je Izetbegović, smetnuvši valjda s uma razliku između 64 i 100 posto.

Pomirljivi Čović i žestoki Izetbegović

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je čestitku koja je za razliku od Izetbegovićeve bila znatno pomirjivija:

“Pozivam vas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se vrijednosti koje smo kroz ostvarenu nezavisnost dobili u naslijeđe. Nezavisnost i suverenost su skupo plaćen zalog budućnosti naše domovine, svih njenih naroda i građana, te stoga obavezuju na izuzetnu društvenu i državničku odgovornost”, naveo je Čović dodavši:

Konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naroda

“Opredijelivši se za nezavisnost opredijelili smo se i za konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naših naroda i građana, što tu vrstu opredijeljenosti čini moralnom, ljudskom i ustavnom obavezom. Udružimo snage u promociji tih vrijednosti, njihovom snaženju u našoj domovini, kako bismo izgradili ambijent povjerenja, pomirenja i zajedništva.

Uskladimo naše društvene vrijednosti i odnose s europskim standardima, podignimo ljestvicu. Naši narodi i građani zaslužuju to! Budimo tolerantni i otvoreni jedni za druge jer nas vežu zajedničke ideje jednakopravnosti i slobode.

Prihvatimo naše razlike kao naše trajno bogatstvo i čvrst temelj na kojem ćemo izgraditi zajedništvo i sretniju budućnost za sve nas. Sretan vam Dan nezavisnosti”, zaključio je Čović.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

Povezani Članci

PLENKOVIĆ U PISMU JUNCKERU: Jednakopravnost konstitutivnih naroda nije moguća bez promjene Izbornog zakona

Volim Jajce

St. POLTEN : Miroslav Škoro gost pete “Jajačke večeri”

Volim Jajce

Zašto se prešućuje da je Izetbegović obranu Mostara povjerio HVO-u?

Volim Jajce
Učitavanje....