Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce

„Dogovori oko Formiranja vlasti u Federaciji BiH i izmjena Izbornog zakona BiH najbolje bi bilo da idu paralelno i simultano”

„Dogovori oko Formiranja vlasti u Federaciji BiH i izmjena Izbornog zakona BiH najbolje bi bilo da idu paralelno i simultano”

Poštovani/a,

Nemam običaj objašnjavati što sam rekao na obraćanju za medije ali ovoga puta imam potrebu. Naime danas sam se nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH obratio novinarima pa sam i odgovorio na nekoliko pitanja.

Jedno od pitanja se ticalo imenovanja vlasti u Federaciji BiH.

S obzirom na naslove i vrlo šturi tekst ispod, mogao bi se steći drugačiji utisak u odnosu na ton i intencije obraćanja, za što možda i ja snosim određenu odgovornost, pa imam potrebu reagirati.

Nakon što sam parafrazirao izjavu predsjednika HDZ BiH i HNS-a Dr. Čovića o ovom pitanju (koja je medijima dobro poznata), dodao sam da bi bilo najbolje da pregovori i dogovori  oko formiranja vlasti u Federaciji BiH i izmjena Izbornog zakona idu paralelno i simultano. Pri tome sam dodao, da vjerujem da će legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda, koji nose odgovornost za stabilnost Bosne i Hercegovine, doći do odgovarajućeg kompromisa koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima (tamo gdje je to Ustavom predviđeno). Uz to sam naglasio da HNS BiH, po mom mišljenju, ne bi trebao slati nove prijedloge u proceduru, već sve prijedloge treba staviti na stol i u odgovornom i iskrenom pristupu doći do zajedničkog prijedloga ističući pri tom posebice odgovornost predstavnika Hrvata i Bošnjaka kojih se to najviše tiče, s obzirom na relevantne presude Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH.

Općenito, smatram da pojam „uvjetovanje” (koji se našao u različitim varijacijama naslova većine medija) nije dobrodošao u momentu početka dijaloga. Naravno pri tome želim jasno naglasiti da jeste uvjet realizacija presuda Ustavnog suda BiH glede legitimiteta predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i domovima naroda te glede Mostara kao i realizacija presude Suda za ljudska prava glede mogućnosti kandidiranja svakog građanina u institucije BiH.

Što se tiče imena kandidata za predsjednika Federacije, naglasio sam da to nije u nadležnosti GV niti mojoj osobno već vodstva HDZ BiH.

S poštovanjem,

Dr. Božo Ljubić

Povezani Članci

Zašto se prešućuje da je Izetbegović obranu Mostara povjerio HVO-u?

Volim Jajce

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ: Ne znam rođaci, ali dok ne prihvatimo da smo saučesnici, biće ovog još.

Volim Jajce

Optvreno pismo: Hrvatima u BiH, svim političkim subjektima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH

Volim Jajce
Učitavanje....