Volim Jajce
Aktualno BiH

Deseti veljače, spomendan je blaženog Alojzija Stepinca, mučenika, zagrebačkog biskupa i kardinala

Na dan 10. veljače sjetimo se  hrvatskog  mučenika-kardinala bl. Alojzija Stepinca. Kardinal Stepinac preminuo je 10. veljače 1960. godine u zatočeništvu do strane komunističkog režima.

Stanko Šarić, posvetio je blaženom kardinalu Alojziju Stepincu pjesmu:

ALOJZIJU STEPINCU

 

Zapjevajmo duše snagom

s kraja na kraj Domovine,

Kroacijom neka dragom

do Neba se pjesma vine.

Svecom posta naš Stepinac

časnog roda, časni sinac.

Moli za nas Alojzije,

sunce zemlje Kroacije.

 

Zapjevajmo Lijepu našu,

srca nek se ruka prima.

Svanula je željna zora

Bogu vjernim Hrvatima.

Krunu primi naš Stepinac

Rimu, Kristu, odan sinac.

Moli za nas, Alojzije,

sunce zemlje Kroacije.

 

Zapjevajmo o Hrvati

mučeniku domoljubu,

sjajnoj zvijezdi što no zlati

povijesti nam sudbu grubu.

Temelj kamen naš Stepinac

djedova nam vrli sinac.

Moli za nas, Alojzije,

sunce zemlje Kroacije.

 

Zapjevajmo stvoru što no

dobrim djelom ime kiti.

U nevolji, nesretnika

poji, hrani, grli, štiti.

Milosrdni naš Stepinac

pravednosti odan sinac.

Moli za nas Alojzije

sunce zemlje Kroacije.

 

Umuknite, oj, dušmani,

ukroti se pakla silo,

nek osjeti čovjek svaki

Stepinčevog srca, bilo.

Naša nada, naš Stepinac

neumrli zemlje sinac.

Moli za nas, Alojzije,

sunce zemlje Kroacije.

 

Ne bojmo se braćo Zloga

kroz vremena ova gruba.

Branit će nas voljom Boga

ruka svetog domoljuba.

Hrvatskoga roda sinac,

neumrli naš Stepinac.

Moli za nas, Alojzije,

sunce zemlje Kroacije.

 

Marija Dubravac, Brisbane

******************************************************

ŽIVOTOPIS KARDINALA STEPINCA…

Alojzije_StepinacDjetinjstvo i mladost

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.  19. listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951.

Bilo mu je doduše dopušteno slavljenje mise i čitanje teoloških knjiga, ali je držan u potpunoj izolaciji, podvrgnut trajnim ponižavanjima i stresovima, a po svoj prilici i trovanju, što je uvelike narušavalo njegovo zdravlje. Po svjedocima u procesu za beatifikaciju bio je na popisu zatočenika osuđenih na likvidaciju.

Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. U zatočeništvu, 12. siječnja 1953. imenuje ga kardinalom papa Pio XII. na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim ni po kardinalski grimiz, a po smrti Pija XI. ni u konklave, jer nije bio siguran da će se moći vratiti u domovinu, a htio je po svaku cijenu ostati sa svojim narodom.

Uzništvo i smrt

U zatočeništvu, i dalje strogo izoliran, razvija apostolat pisanja. Napisao je na tisuće stranica propovijedi i drugih duhovnih sastavaka. Uputio je mnogim biskupima, svećenicima i vjernicima više od 5000 pisama od kojih je sačuvano oko 700.

U pismima, kao čovjek žive vjere i nepokolebljive nade te potpunoga predanja Bogu, naslovnike hrabri, tješi i potiče, osobito na ustrajnost u vjeri i u crkvenom jedinstvu. I u tim pismima, kao i na suđenju i u cijelom zatočeništvu pokazuje iskrenu ljubav i prema onim osobama koje su ga progonile i nepravedno optuživale.

stepinac - 1

Molitva za neprijatelje i praštanje svima stalna je tema njegovih izjava i pisama kao i triju oporuka.

Od proljeća 1953. godine kobno su se razvijale, već od Lepoglave, “policitemia rubra vera”, tromboza nogu i bronhijalni katar. Bio je potreban sustavne bolničke njege, premda su liječnici, strogo kontrolirani od režima, činili sve što su mogli.

Odbijao je svaku povlasticu liječenja koja bi mogla značiti da je pokleknuo pred nepravednim sucima i pred režimom te tako pokolebati kler i druge ljude u vjerničkoj izdržljivosti. Tako su sve teži bolovi postali dio njegova zatočeničkog života, ali je on to strpljivo podnosio sve do smrti.

Sveto je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”

Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine. Iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale gdje se nalazi grobnica zagrebačkih nadbiskupa pohranjeni su i zemni ostaci bl. Stepinca.

Cvijeće i svijeće te zahvale za uslišane milosti po zagovoru bl. Stepinca neprestano rese taj divni prostor jer su hodočasnici prepoznali u njemu osobnog zagovornika kao i zagovornika cijelog hrvatskog naroda.

Zlatko Pinter

Povezani Članci

Raguž: Ako odluka o reviziji presude protiv Srbije postane službena, BiH će u novu krizu

Volim Jajce

SPAŠAVANJE PATRIOTE BAKIRA Ovo nije naša revizija

Volim Jajce

SAMO KOD NAS Sarajevo:Tramvaji i autobusi na dražbi radi poreznog duga javnog poduzeća

Volim Jajce
Učitavanje....