Volim Jajce
Aktualno TOP

ČOVIĆ: Reorganizirat ćemo BiH, kao što smo reorganizirali HVO, koji je branio svoj dom, narod i domovinu

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane časno su branili i obranili svoj dom, svoj narod i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod će ovdje ostati, izboriti se za svoju jednakopravnost, a Bosnu i Hercegovinu ćemo reorganizirati kao što smo reorganizirali HVO, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH predsjednik Hrvatskog narodnog Sabora i HDZ BiH Dragan Čović na svečanoj akademiji u hrvatskom domu “Hercega Stjepana Kosače”, u Mostaru, kojom je obilježena 25. obljetnica osnutka HVO-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Proteklih dana obljetnice osnutka HVO-a obilježavane su u 42 općine i grada u BiH, a završna, središnja svečanost organizirana je danas u Mostaru, misom, u katedrali, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred konačno završenog spomenika hrvatskim braniteljima na, preuređenom trgu Hrvatskih velikana, te svečanom akademijom u hrvatskom domu „Hercega Stjepana Kosače“.

Nakon mise u mostarskoj prvostolnici, pripadnici Prvog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji baštine tradiciju HVO-a s mnogobrojnim ratnim zastavama u vojnom mimohodu, praćeni vojnom glazbom, iza kojih su bili, članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, BiH, najviši dužnosnici Hrvata u BiH, generali HVO-a i HV-a, te predstavnici braniteljskih udruga stigli su na trg Hrvatskih velikana, gdje su polaganjem jednog vijenca i paljenjem jedne svijeće iskazali jedinstvo Hrvata i u odavanju počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Sopta: Braneći svoje ognjište i svoj narod poginulo 7000 pripadnika HVO

-Hrvatski narod podnio je u prošlom ratu veliku žrtvu, čak 7000 pripadnika HVO-a poginulo je braneći svoje ognjište i svoj narod, kazao je na svečanoj akadmiji zapovjednik II gardijske brigade HVO-a general Stanko Sopta.

U tom ratu stradalo je više od 24.000 Hrvata, 140 tisuća prognano je s prostora pod kontrolom Vojske RS, a 170.000 s prostora pod kontrolom tzv. Armije RBiH. Na svečanoj akedmiji prikazan je i dokumentarni film o veliko-srpskoj agresiji, osnivanju HVO-a i obrani hrvatskih prostora od agresije srpskih i snaga i tzv. Armije R BiH.

Medved: Jedinstveno zakonsko rješenje za sve hrvatske branitelje

Ministar branitelj Republike Hrvatske Tomo Medved  kazao je kako će njegovo ministarstvo učiniti sve da se stečena prava hrvatskih branitelja sačuvaju i u suradnji s HNS-om i braniteljskim udrugama kroz jedinstveni zakon koji će usvojiti Hrvatski sabor nađu najbolja rješenja za sve hrvatske branitelje.

Hrvatski član Predsjedništa BiH i predsjednik HNS BiH dr Dragan Čovć obraćajući se nazočnima posebno je pozdravio ministricu obrane BiH Marinu Pendeš, načelnika zajedničkog stožera OS BiH generala Antu Jeleče, ministra branitelja RH Tomu Medveda, predsjednika vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora dr Miru Kovača, vojnog ordinarija u BiH mons. Tomu Vukšića, umirovljene generale HVO-a i HV, predsjednike hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, predstavnike braniteljskih udruga, a na poseban način Katu Zadro, majku legendarnoga zapovjednika obrane Vukovara Blage Zadro.

Čović: Ova godina prelomna

Naglasio je kako je HVO branio i obranio svoj dom, svoju domovinu i svoj narod u svojoj domovinu Bosnu i Hercegovinu. Čović je obraćajući se na svečanoj akadmiji spomenuo i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđaman, ministra obrane RH Gojka Šuška i prvog predsjednika HR HB Mate Bobana, te šestorice dužnosnika HR HB i HVO koji u Haagu čekaju pravosnažnu presudu, kazavši.

– Siguran sam da će ovo biti prelomna godina, da će hrvatska šestorka u Haagu koja nije vodila svoj rat dobiti drugostupanjsku presudu, kakvu svi priželjkujemo, jer smo vodili obrambeni i oslobodilački rat, jer bi se u protivnom o nama govorilo kao zločincima.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je i kako se “mučkim uhićenjem hrvatskih branitelja u Orašju i obavještajnim i para-obavještajnim informacijama, tko je što znao, a tko nije, željelo podijeliti Hrvate u BiH, ali se u tome, kako je rekao, nije uspjelo.

Čović se zahvalio ministru branitelja Hrvatske Tomi Medvedu na onom što čini da bi se riješilo pitanje hrvatskim braniteljima kroz jedinstveni zakon kojeg će donijeti Hrvatski sabor, te najavio kako će HNS, već poslije Uskrsa u parlamentarnu proceduru na razini BiH i FBiH uputi zakonske prijedloge koji se odnose na zaštitu položaja hrvatskih branitelja u BiH.

Najavio je i završetak izgradnje još jednog spomenika hrvatskim braniteljima kod mostarske katedrale, koji će biti otkriven na obilježavanju 25. obljetnice “Lipanjskih zora”- kojom se proslavlja najveća vojna pobjeda HVO-a, oslobađanje doline Neretve i jugoistočne Hercegovine od srpsko-crnogorske agresije.

Izrazio je i uvjerenje kako će BiH do kraja godine se izboriti za kandidatski status za članstvo u EU, te MAP, “jer nam drugog puta nema”.

Čović se osvrnuo i na inicijativu novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju carinske unije, kazavši “poštujemo svakoga i svačije ideje, ali mi svoj put znamo to su članstvo u EU i NATO.

Govorio je i o tome kako bi “bošnjačka ljevica na izborima sljedeće godine birala hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, kazavši kako će se Hrvati u BiH znati izboriti za svoju jednakopravnost.

– Nema nas puno, ali ima dovoljno da se izborimo da ostanemo ovdje i da se izborimo za svoju jednakopravnost u BiH i reorganiziramo BiH kao što smo reorganizirali HVO, kazao je Čović.

Čović je spomenuo i podatak o milijardu eura vrijednosti roba koje poduzeća iz Hrvatske plasiraju u BiH. – Samo par promila tog iznosa dovoljno je da se izdvoji da se investira ovdje i da mladi ljudi ovdje ostaju i sa svojim obiteljima ovdje grade svoju budućnost, jer se opstojnošću Hrvata u BiH trajno štiti republika Hrvatske, kazao je Čović.

Čović o bošnjačkoj ljevici i desnici, Prliću i Glasnoviću

Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako se u Sarajevu sve glasnije priča o tome kako će bošnjačka ljevica birati hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i kako će krojiti BiH po svojoj mjeri.

Osvrnuo i na objavljivanja snimaka u kojima se “za potrebe pojedinaca i njihovih obrana spominju fašisti i klerofašisti”, koje su, kako je rekao u funkciji pokušaja podjele Hrvata, kazavši kako nisu svi u stanju nositi svoj križ, aludirajući na snimku u kojoj Jadranko Prlić govori pred Haškim istražiteljima. Kazao je kako nije odobravao ni PROENS, ni razne druge koji su se, kako je rekao ugrađivali u Alijanse i Platforme, nakon kojih su Hrvati postajali siromašniji i nemoćniji. -No, unatoč svemu opstali smo kako politički narod i zato s pravom govorimo bit će hrvatskog naroda u BiH, kazao je Čović, čiji je govor često prekidan burnim pljeskom.

Čović je  uputio i poruku “prijateljima u Hrvatskoj koji imaju izražene političke ambicije”.- Dođite u svoj dom vi koji ste branili i obranili i zajedno s nama kreirajte politiku. Dođite sjednite mjesto mene pa vodite, kazao je Čović, očito aludirajući, među ostalim i na generala Željka Glasnovića, koji je na prošlim izborima izabran u Hrvatski sabor, kao neovisni, a ne kandidat HDZ-a i koji je u kampanji, a i nakon nje često i žestoko kritizirao HDZ i Čovića.

-Ali gospodo, kazao je Čović, naslušali smo se vizionara iz daleka. -I kada ovih dana slušamo kako će se otvarati nova zvona kako će netko uvezati, premošćavati BiH, kroz neovisnost u političkom djelovanju, i nadmudriti političko vodstvo Hrvata u BiH, ja mogu poslati samo jednu poruku: Razumijem, ali neće moći proći. I kad se ne slažete s nekim stvarima, dođite ovdje da razgovaramo, da razmijenimo mišljenja, da bi onda mogli govoriti jednim glasom, kao što smo danas položili jedan vijenac i zapalili jednu svijeću hrvatskim braniteljima. Nama treba jedinstvo hrvatskog naroda u BiH. Budemo li pojedinačni mi smo samo kap u valu, koja se koliko god bila blistava lako obriše. Moramo biti zbijenih redova, jer sam siguran da mi odlučujemo o svojoj sudbini. Nije ni srpski narod koji je dobio entitet u Daytonu, nije ni bošnjački narod, koji je dobio entitet, kojem mi samo malo smetamo. Ne odlučuju o tome više ni međunarodni predstavnici koji su nas kroz ovih 20 godina na stotine i stotine smijenili i pomeli. O tome odlučujemo samo mi.. I zato ćemo predvoditi svoj narod na euroatlanskom putu, ali i putu koji će osigurati apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda, u to ne sumnjajte. Neće se moći izgubiti u miru ono što se očuvalo u ratu, završio je Čović.

Svečanu akademiju kojom je obilježena 25. obljetnica HVO-a, u prepunoj dvorani hrvatskog doma “Herceg Stjepana Kosače” svojim nastupima uveličali su vojni orkestar OS BiH, vojni orkestar Hrvatske ratne mornarice, katedralni zbor Pro muzika, klapa “Drača”, operska pjevačica iz Sarajeva Katarina Kekić, a izveden je i recital fra Ante Marića./HMS/

Povezani Članci

CIJENA SKOČILA Nestašica peleta u cijeloj BiH

Volim Jajce

PROSLAVLJEN SV. IVAN KRSTITELJ Tisuće vjernika u Podmilačju

Volim Jajce

Kalvarija sela Majdan i njegove žrtve u posljednja dva rata

Volim Jajce
Učitavanje....