Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

ČOVIĆ – IZETBEGOVIĆ – RADONČIĆ SDA traži mini bošnjački entitet u Mostaru, a Hrvati prava u FBiH

“Vi morate imati neke rotacije, neke balanse, neka dijeljenja vlasti, neke dvostruke potpise ako želite da jedan od ta dva naroda, a to mogu sutra biti i Bošnjaci, ne zavlada nad onim drugim. Tu očekujem fleksibilniji pristup Dragana Čovića i HDZ-a BiH”. Rekao je to čelnik SDA Bakir Izetbegović najavljujući kakav će gard zauzeti pred današnji sastanak s predsjednikom HDZ-a o Mostaru, ali i drugim otvorenim pitanjima, piše Večernji list BiH. No, ova izjava bi bila puno primjerenija da ju je izgovorio Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, i da izgleda ovako: “Vi morate imati neke rotacije, neke balanse, neka dijeljenja vlasti, neke dvostruke potpise ako želite da jedan od ta dva naroda, a to mogu sutra biti i Hrvati, ne zavlada nad onim drugim. Tu očekujem fleksibilniji pristup Bakira Izetbegovića i SDA”.

Jednakopravnost

Naime, kada se promatra entitetska razina vlasti, gdje se donose najvažnije odluke i koja raspolaže s najviše novca i utjecaja, onda sve ono o čemu je govorio Izetbegović Hrvati mogu samo sanjati. Naime, nemaju rotacije na dužnosti izvršne vlasti, Vlade, nemaju mogućnost uspostave balansa glede donošenja odluka, nemaju mogućnost “dvostrukim” potpisima, osim tek u slučaju da žele opstruirati odluke, blokirati donošenje odluka. U Mostaru su, međutim, Bošnjaci aktualni proračun donijeli, čak i kada nema Gradskog vijeća, mimo svih važećih propisa, uz suglasnost i potpis gradonačelnika Hrvata i njegova šefa financija koji je Bošnjak. Ne postoji uopće mogućnost da Hrvati izaberu Bošnjacima predstavnike u vlasti, niti su to do sada bilo kada napravili. Hrvati nikada nisu nadglasali Bošnjake ni u jednome slučaju kada su u pitanju važne odluke poput proračuna. Sve suprotno se Hrvatima događalo u dva navrata.

Pila naopako

I stoga je čak i glupo tražiti posebna rješenja za grad Mostar, a sve to isto ne osigurati Hrvatima na razini entiteta, države, ali i u svim općinama i gradovima.

Inzistiranje i dokazivanje kako u Mostaru Hrvati diskriminiraju Bošnjake jednostavno nije točno. Posve je toga svjestan predsjednik SDA Bakir Izetbegović, no to od njega traže lokalni dužnosnici. Štoviše, traže i stvaranje posebne općine u kojoj bi suvereno odlučivali o zemljištu, ljudima i dozvolama. U prijevodu, u Mostaru SDA traži za Bošnjake mini bošnjački entitet, dok se pak bilo kakva ideja da Hrvati kao narod suvereno odlučuju o svojoj sudbini na razini države ili sadašnje FBiH proglašava secesionizmom. Upravo o tome kako funkcioniraju odnosi SDA, HDZ-a i SBB-a razgovarat će danas čelnici triju stranaka. Ali će se dotaknuti i drugih pitanja poput preustroja i novih rješenja u Izbornom zakonu. Tim rješenjem otklonilo bi se nepovjerenje te donijelo i rješenje za Mostar koji ne smije više, uostalom kao ni Federacija BiH ili pak država, biti slučaj.•

Vecernji.ba

Povezani Članci

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BIH Spajanje općih i lokalnih izbora opravdano i politički i financijski

Volim Jajce

Deseti veljače, spomendan je blaženog Alojzija Stepinca, mučenika, zagrebačkog biskupa i kardinala

Volim Jajce

TKO JE SVE OBVEZAN PLAĆATI Odobren Nacrt zakona o boravišnoj pristojbi u FBiH

Volim Jajce
Učitavanje....