Volim Jajce
Aktualno

ČAVARA: Država je potpuno zakazala; počinitelji ratnog zločina nad bugojanskim Hrvatima moraju odgovarati

[quote]Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice razmjene logoraša iz logora „Stadion“ u Bugojnu.  -Već 25 godina netko ne može pokopati ni pomoliti se kod groba svog najmilijeg i ova država je potpuno zakazala u tom smislu. Moramo raditi na tome da prvenstveno oni koji su to počinili odgovaraju i da se više nikad ništa slično ne ponovi u BiH.“, kazao je novinarima Predsjednik Federacije BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis. [/quote]

Komemoracija je počela paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna na gradskom katoličkom groblju Sultanovići. Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je misa zadušnica u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog za sve poginule i nestale hrvatske branitelje s područja općine Bugojno.

„Teško je reći nešto što će utješiti sve one koji su prošli torturu u logoru „Stadion“ i sve one koji su izgubili svoje najmilije, posebno onih devetnaest odvedenih, nestalih i vjerojatno ubijenih. Nitko još nije odgovarao i nijedna odgovornost ne može vratiti bol za izgubljenim životima, ali barem to su mogli otkriti u proteklim godinama. Već 25 godina netko ne može pokopati ni pomoliti se kod groba svog najmilijeg i ova država je potpuno zakazala u tom smislu. Moramo raditi na tome da prvenstveno oni koji su to počinili odgovaraju i da se više nikad ništa slično ne ponovi u BiH.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Foto: predsjednikfbih.gov.ba

Bugojanski župnik fra Hrvoje Radić kazao je kako svake godine obilježavamo razmjenu logoraša iz logora “Stadion”, događaj koji nikad ne smijemo zaboraviti i trebamo ga proživjeti na kršćanski sebi svojstven način.

Misno slavlje predvodio je fra Mario Plavčić, župni vikar župe sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

“Na žrtvi svojih pokojnika moramo graditi svoj život, na dostojanstvu i zahvalnosti na svemu što nam je krvlju darovano. Žrtve su opomena i zahtjev, nikad više rata, nikad više žrtava. Danas, kad oplakujemo svoje umrle, poginule i nestale i kad razmišljamo o tome čemu njihova smrt, odgovor možemo pronaći u tome da njihova smrt ima smisla ako koristi nama koji živimo, ako nas potiče na dobra djela i čuvanje od zaborava njihove žrtve.”, kazao je fra Plavčić.

Na današnji dan, razmijenjena su 294 hrvatska logoraša koji su osam mjeseci bili zatočeni u logoru „Stadion“, a za posmrtnim ostacima nestalih logoraša još uvijek se traga. Obilježavanje 25. obljetnice razmjene hrvatskih logoraša organizirali su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno i Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata Bugojno.

 

HMS

Povezani Članci

Kome je sve davao novac iz proračunske rezerve načelnik Edin Hozan u 2018 godini

Volim Jajce

PREDLOŽITE GENERALA PRALJKA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

Volim Jajce

ŠIMIĆ : Reuf Bajrović i Emir Suljagić su primjer političkog pobačaja

Volim Jajce
Učitavanje....