Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Buza nije želio provesti analizu akcije tzv. Armije RBiH na Uzdol

Svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio kako u rujnu 1993. godine nije sudjelovao u akciji na Uzdol kod Prozora, i dodao kako je tražio da se izvrši analiza te akcije, ali da se zapovjednik Enver Buza oglušio na taj prijedlog.

Mustafa Bektaš, koji je na ovom ročištu unakrsno ispitan, kazao je kako je u lipnju 1993. godine imenovan za pomoćnika zapovjednika za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljuna Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pojasnio je da je njegov zadatak bio uzeti izjave o progonu stanovništva s područja Prozora.

Svjedok Bektaš je rekao kako nije sudjelovao u akciji na Uzdol, te kako je u to vrijeme bio u stožeru u mjestu Šćipe kod Prozora. On je naveo da je kasnije saznao za ubijene civile i vojnike.

“Poslije akcije, nakon nekoliko dana, tražio sam od zapovjednika da se izvrši analiza te akcije. Zapovjednik se svaki put oglušio na moj prijedlog”, kazao je svjedok, piše Detektor.ba.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Drugi svjedok Salem Rasimagić je ispričao kako je u veljači 1994. imenovan za pomoćnika zapovjednika za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljuna i da je njegov zapovjednik bio Amir Pošković. Dodao je kako je prije Poškovića zapovjednik bio Buza.

Naveo je da je te poslove preuzeo od svjedoka “J”, koji mu je predao dva registratora s dokumentima što su se odnosili na sigurnost.

“Pregledao sam tu dokumentaciju. Nisam pronašao dokumente koji se odnose na akciju ‘Uzdol’ i zločin koji je počinjen”, izjavio je Rasimagić.

Suđenje će se nastaviti 30. Siječnja.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Mihovil Pavlinović: Ustaj … Ustaj, vilo, ustaj, dušo, Da pjevamo rodu svom: Ustaj, rode, ustaj, dive …

Volim Jajce

(VIDEO) General Nakić poručio Hrvatima Središnje Bosne: Uz vas sam bio, uz vas i ostajem

Volim Jajce

General Praljak: Što je rekao lord Carington Franji Borasu?

Volim Jajce
Učitavanje....