Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce

Branitelji od sutra mogu predavati dokumentaciju za novčanu pomoć

Razvojačeni branitelji sa 57 i više godina koji su nezaposleni, od 8. kolovoza imaju primanja manja od 170 KM, mogu početi predavati dokumentaciju za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a koji stupa na snagu upravo 8. kolovoza.

“Nakon što je Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji objavljen 31. srpnja u Službenim novinama FBiH, kada smo objavili instrukciju općinskim službama BIZ-a (braniteljsko-invalidska zaštita).

Naime, branitelji od 8. kolovoza mogu početi predavati svoje zahtjeve u općinske službe BIZ-a. Oni koji ispune uvjete, u rujnu bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za klolovoz”, rekao je Bukvarević.

Pojašnio je i neke od uvjeta za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći.

“Razvojačeni branitelj mora imati 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Tu smo stavili i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja”, pojasnio je Bukvarević.

Dodaje da će krajem kolovoza imati sastanak s predstavnicima braniteljskih udruženja, kada će se krenuti u obilazak županija.

“Naš zajednički početni prijedlog će biti da županije obuhvate svojim odlukama branitelje ispod 57 godina koji su teško oboljeli pa ne mogu raditi i one koji su oboljeli od PTSP-a. To bi bile neke dvije kategorije koje mi sugeriramo. Naravno, županje će donijeti svoje odluke, i u okviru svojih sredstava odrediti visine naknada, ali mi ćemo pokušati to ujednačiti da sve županije isto donesu”, rekao je Bukvarević.

 

(hbz-vijesti.com)

Povezani Članci

Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uručena zahvalnica Vitezova kraljevskog grada Jajca

VJ Urednik 1

U ZNAK SOLIDARNOSTI IZ BIH Stari most osvijetljen bojama Sirije

Volim Jajce

Projekti MIZ Jajce za sve “građane” ali bez pitanja građana

Volim Jajce
Učitavanje....