Volim Jajce
Aktualno BiH

Bošnjački vijećnik zeničkom svećeniku: Bošnjaci neće tolerirati vaše ponašanje, položaj Hrvata u Zenici iznimno dobar

PIŠE: GLORIA LUJANOVIĆ

dnevnik.ba

(kockice.ba

SDA-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Zenica već neko vrijeme traže eshumaciju katoličkog groblja u naselju Crkvice i to nakon što je izgrađena nova kapelica. Tvrde da je zemlja vlasništvo Kantonalne bolnice u Zenici. Župnik župe Crkvice, don Anto Dominković, prije dva mjeseca uputio je dopis svim vijećnicima GV-a Zenica tvrdeći kako manipuliraju činjenicama i napomenivši ih da je jedini vlasnik parcele, njegova župa, odnosno Katolička crkva. Dva mjeseca nije bilo odgovora, a stigao je dan nakon presude hercegbosanskoj šestorci. Don Dominkoviću odgovorio je Mensud Keleštura, vijećnik A-SDA u Zenici poručivši kako je “položaj Hrvata u Zenici iznimno dobar” i napomenuvši svećenika da su zenički Hrvati granatirali vlastiti grad s položaja HVO-a Busovača.

Don Antu Dominkovića, župnika u zeničkoj crkvi u naselju Crkvice, neko vrijeme vijećnici SDA u Gradskom vijeću Zenica napadaju po lokalnim medijima tvrdeći kako je uzurpirao zemljište u vlasništvu  Kantonalne bolnice..Don Dominković prije dva mjeseca uputio je dopis Gradskom vijeću Zenica povodom, kako je naveo, manipulacija i netočnih navoda vezanih za katoličko groblje u Zenici, a  među mještanima poznatije pod nazivom “Staro groblje”. Vijećnici SDA smatraju kako je kapelica na groblju izgrađena bez potrebnih dozvola i traže eshumaciju katoličkog groblja, a župnik Dominković tvrdi kako na to nemaju pravo bez odobrenja vlasnika, Katoličke crkve, odnosno, Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, na čijem je čelu, upravo on. Međutim, dva mjeseca don Dominković čekao je na odgovor, a dobio ga je, dan nakon presude hercegbosanskoj šestorci. Vijećnik A-SDA, Mensud Keleštura, napomenuo je župnika da su njegovi “sugrađani granatirali Zenicu s položaja HVO-a Busovača”.

“Neistinito ste izvještavali o tom kako se bez potrebnog dopuštenja izgradila kapelica na groblju. Pitajte starije sugrađane je li bila kapelica na tom groblju sve do 1975. godine i onda se urušila od nebrige”, naveo je velečasni Dominković u svom pismu poslanom 25. rujna ove godine.

Dominković je u pismu napomenuo i kako bi se prije pokretanje inicijative o ekshmunaciji katoličkog groblja trebalo informirati o tome tko je vlasnik parcele.

“Ne želim dolijevati ulje na vatru, ali bih vas molio, da prije nego uopće spomenete nekakvu ekshumaciju katoličkog groblja, najprije pokrenete inicijativu za ekshumaciju svih grobalja iz Grada koja pripadaju drugim vjerskim zajednicama, a tek onda krenete i u ovu ekshumaciju ako ste već toliko hrabri. Katolička zajednica ovdje živi stoljećima i groblja su naša povijest i spomenici kulture o kojoj Vi, na žalost malo znate, a ni ne trudite se upoznati ju”, naveo je u pismu.

Također, župnik u Crkvicama, smatra kako se zeničke Hrvate otpušta s radnih mjesta, otimaju im se i najmizerniji poslovu, a inspekcije ih neprestano zastrašuju.

“Spominjete neke slučajeve koji su se dogodili u drugim gradovima, koji su za svaku osudu, a sami već godinama stalno činite nepravdu prema Hrvatima ovdje u gradu u kojem zajedno živimo. Gdje su Hrvati ovdje u Zenici? Onemogućujete im radna mjesta, otpuštate ih sa radnih mjesta, otimate im mogućnost i najmizernijih poslova, šaljete inspekcije da ih zastrašuju i mnoštvo drugih nepravdi koje činite nisu nevidljive! Sada želite stvoriti i Vijeće u kojem nema ni h od Hrvata, dakle, ni statistička pogreška ne možemo biti a Vi govorite o nekoj multietičnosti, multikulturalnosti, o zajedničkom suživotu… gdje i s kim?”, zaključio je don Anto Dominković u prvom pismu.

Don  Dominkoviću, 30. studenog 2017., dan nakon presude hercegbosanskoj šestorci, odgovorio je i vijećnik A-SDA,  Mensud Keleštura koji tvrdi kako je položaj Hrvata u Zenici iznimno dobar jer ih je u institucijama Gradske uprave zaposleno više nego Bošnjaka. Keleštura je župnika Dominkovića “napomenuo” i da su zenički Hrvati, s položaja HVO-a Busovača, granatirali Zenicu.

“U pismu se neargumentovano, nizom neistina i zlonamjernih insinuacija župnik okomio na  vijećnike okrivljujući nas za uzurpaciju crkvene imovine, rušenje katoličkih grobalja;
onemogućavanje rada Hrvatima i otpuštanje istih sa radnih mjesta, instruiranja inspekcija da po narudžbi kontrolišu firme u vlasništvu Hrvata itd.,a sve s ciljem njihovog iseljavanja iz Zenice”, navodi Keleštura u odgovoru don Dominkoviću.

Dodaje i da  ga se, kao višegodišnjeg vijećnika,Bošnjaka, kao i druge bošnjačke vijećnike kojih je 80 posto u vijeću želi prikazati kao zločince.

“Velečasni Dominkoviću, ovakve etikete su nam bezuspješno pokušavali zalijepiti još neki vaši zvaničnici, sa kojima smo tokom prošlog rata po skloništima dijelili posljednju koru hljeba, a kada su isti poslije rata  otišli u Zagreb o nama su zborili kao o najvećim krvnicima.

Hrvatima u Zenici nije niti bolje, niti gore nego svima ostalim, iako statistika govori da vas je procentualno više zaposlenih nego Bošnjaka. I neka je, Bogu hvala”, naveo je Keleštura.

Tvrdi i kako u Kiseljaku bošnjačka djeca nemaju pravo koristiti sportske dvorane te da u školama gdje su Hrvati većina stoje križevi.

“Ne znam kako biste reagovali kada bi se u zeničkim školama iznad tabli ispisao „TEKBIR“ i ušao u redovni inventar, kao što su to križevi u školama općina gdje su Hrvati u većini. O segregaciji da ne govorim!Kako biste reagovali da vam na prvi čas školske godine dovedu popa, kao nama, i da vas počne  škropiti svetom vodicom, kao što to čine našoj bošnjačkoj djeci?U Kiseljaku bošnjačka djeca i po najtežim vremenskim uslovima ne mogu koristiti fiskulturnu dvoranu jer je to ekskluzivno pravo „nosilaca europskih vrijednosti“.Da li se Hrvatima u Zenici osporava hrvatski jezik?Ne sjećam se „pravedniče“ da ste se ovako javno ikada obratili protiv gore navedenih anomalija u općinama gdje smo mi u manjini”, navodi.

Također dodaje i kako je HVO Busovača granatirao Zenicu i da su tim postrojbama HVO-a bili i Hrvati Zenica.

“Da li smo ikada pravili odmazdu za civilne žrtve granatiranja sa položaja  HVO-a iz  Busovače, a u čijim jedinicama su bili i naši sugrađani, a mi znamo i koji.  Ne, nismo. Na godišnjicu tih stradanja niko od govornika ne pominje egzekutore, kao da su granate padale sa Marsa. Boli to poradice stradalih, ali zarad suživota dostojanstveno tugujemo i patimo.

Šta više, tim istim bojovnicima organizovanim u boračka udruženja iz budžeta grada izdvajamo značajna sredstva, a ne dajemo ih većem broju naših udruženja”, navodi Keleštura u odgovoru župniku don Anti Dominkoviću.

Također, upozorava kako Bošnjaci takvo ponašanje neće tolerati.

“Mi Bošnjaci Vam to nećemo tolerisati, iako Vas je možda neka od političkih opcija instruirala, kako bi pokrenula novi egzodus u cilju formiranja trećeg entiteta”, zaključio je Keleštura u pismu.

Don Dominković jučer je uputio demantij Mensudu Kelešturi, odnosno, novo pismo, u kojem ga je pitao “jesu li mudžahedine postrojavali Hrvati u Busovači ili Bošnjaci u Zenici?”.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

SUKOB MOZGOVA VIDEO: Zmaj od Šipova isprovocirao Milorada Dodika na predizbornom skupu SNSD-a!

Volim Jajce

dm prodavnica u Jajcu preseljena na novu adresu

Volim Jajce

MALONOGOMETNI TURNIR POVODOM 13.RUJNA, rezultati sinošnjih utakmica

Volim Jajce
Učitavanje....