Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Bobavac domaćin prvog “Gastrofesta”

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje povijesti,  ali i prirodnih ljepota.

Brojna udruženja, čuvari tradicije i povijest, danas na srednjovjekovnom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

Okupio ih je prvi ”Gastro fest”, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje povijesti,  ali i prirodnih ljepota.

Marošević je Feni kazao da Bobovac teritorijalno pripada Varešu, ali da je on naslijeđe cijele Bosne i Hercegovine.

– Pokušavamo da Bobovac promoviramo u cijeloj državi i šire. Bobovac ima šta ponuditi, a manifestacije kao što je ‘Gastro fest’ dobra su prilika za to. Nadamo se da će ovo postati tradicija – rekao je Marošević.

Na prvom ”Gastro festu” predstavile su se i članice BZK Preporod ”Vareš” koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem ”Žene Budoželja”. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali, ističu, u prvom planu im je druženje.

Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

”Gasto fest”organiziralo je Udruženje ”Čuvari bosanske krune Bobovac” u saradnji s Udruženjem ”Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI) te Udruženjem ”Alterural”, a uz podršku Općine Vareš i Veleposlanstva  Francuske u BiH.

Tijekom dana bit će održane brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane

Volim Jajce

Na blagdane u Domovinu ili ne?

Volim Jajce

Reprezentacija svećenika BiH osvojila drugo mjesto na EP

Volim Jajce
Učitavanje....