Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Berton: Reformirati izborno zakonodavstvo u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u ponedjeljak u Mostaru s voditeljem Misije OESS-a u BiH Bruceom Bertonom s kojim je razgovarao o nedavno održanim Općim izborima u BiH, s naglaskom na provedbu izbornih rezultata.

Na početku sastanka veleposlanik Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostave vlasti kako bi se u narednom razdoblju mogle učinkovito provoditi nužne reforme, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Čović je naglasio kako je ostvareni izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje temeljene na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a.

Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvaća nadmoćnu 90 postotnu potporu unutar hrvatskog biračkog tijela, biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju euroatlantskih aspiracija BiH kroz provedbu usuglašene reformske agende.

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti.

“Ako smo dopustili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to netko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama”, ustvrdio je Čović.

Berton je istaknuo da je za OESS posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora.

Stoga su, po njegovu mišljenju, neprihvatljive daljnje odgode u rješavanju tih pitanja.

Zaključio je kako OESS podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Blagoslovom polja u Doljanim oživjela i legenda o hajduku Mijatu Tomiću

Volim Jajce

POBJEĐUJE KO BROJI, A NE KO GLASA Najneregularniji izbori u BiH do sada: Krađe, podmetanja, prevare i tuče

Volim Jajce

Čović na Kupresu o formiranju vlasti u HBŽ

Volim Jajce
Učitavanje....