Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Akademik Rudolf poklopio Komšića kao malog od kužine: “Neka taj dečko nešto pročita…”

Profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf komentirao je za Dalmatinski portal izjavu Željka Komšića kako će BiH tužiti Hrvatsku zbog pelješkog mosta i kršenja međunarodnih konvencija o pravu mora. Po Komšiću most je BiH vodama, no Rudolf tvrdi da to nije istina.

Komšić je ustvrdio da Hrvatska ne poštuje sporazum Tuđman – Izetbegović, ali Rudolf kaže kako je upravo tim sporazumom regulirana kopnena i morska granica Hrvatske i BiH.

– Sarajevski sporazum potpisali su 1999. godine lideri Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. U sporazumu je odredba koja točno govori gdje je granica na moru, to je crta sredine u skladu s Konvecijom UN-a o pravu mora. Taj ugovor nije ratificiran.

Nije dobio privolu ni u hrvatskom Saboru, ni u Parlamentu BiH. Međutim, u ugovoru stoji odredba koja kaže da se sporazum primjenjuje od dana potpisivanja. Taj ugovor nije stupio na snagu, ali odredba o granici primjenjuje se od dana potpisivanja. I kopnena granica duga 1001 kilometar također je utvrđena u tom sporazumu i danas se poštuje.

Kada pogledate naše zakone o ribolovu, vidjet ćete mape u kojima se točno vidi crta sredine dokle se može ribariti. Pelješki most je 401 metar udaljen od te crte sredine, u vodama pod suverenitetom Republike Hrvatske – kaže Rudolf.

Smatra da BiH nema nikakvu podlogu za tužbu.

– Neka taj dečko  pročita sporazum. Najvažnije je da se sporazum privremeno primjenjuje od dana potpisivanja. To je tako ugovoreno. Hrvatska ne krši međunarodne konvencije i u tom smislu nema nikakve osnove za tužbu. Nitko ne priječi prolazak brodova, zato je i visina mosta utvrđena da brodovi koji idu u Neum imaju pravo uplovljavanja i isplovljavanja. Hrvatska ih ne smije ometati – kazao je Rudolf.

Povezani Članci

UNATOČ PODVALAMA: Po HNS-ovom prijedlogu Hrvati bi imali više izaslanika iz Bosne nego iz Hercegovine

Volim Jajce

Čović s Cormack i Wigemarkom o izbornom zakonu i političkoj situaciji

Volim Jajce

Središnja Bosna: 84 osobe isključene iz prometa zbog vožnje u pijanom stanju

Volim Jajce
Učitavanje....