Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

27. obljetnica prve žrtve Domovinskog rata u Jajcu

Na današnji dan, prije 27 godina, pri vršenju policijske dužnosti na kontrolnom punktu kod hidro-elektrane Jajce II ubijen je policajac Franjo Ladan Pancer. Ubili su ga naoružani srpski rezervisti koji su se vraćali s ratišta u R. Hrvatskoj u trenutku kada ih je pokušao legitimirati. U razmjeni vatre s pripadnicima HVO-a do koje je došlo nakon ovog ubojstva smrtno je stradalo sedam srpskih rezervista. Franjo Ladan je prva žrtva Domovinskog rata u Jajcu.

Zajednica udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Jajca, skupa s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pripadnicima PU Jajce i članovima Općinskog vijeća Jajce položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju podignutom na  mjestu pogibije Franje Ladana. Župnik Župe Podmilačje fra Filip Karadža molio je opijelo za prvu žrtva Domovinskog rata u Jajcu i sve poginule hrvatske branitelje.

Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane na središnjem spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a u Jajca položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule pripadnike HVO-a.

Od travnja do kraja listopada 1992. godine jajački branitelji uz nadljudske napore odolijevali su srpskim napadima na grad pri čemu je poginulo 111 pripadnika HVO-a, a 9 ih se još uvijek vodi nestalima. Poslije pada Jajca na drugim bojišnicama Herceg Bosne poginulo je još 98 jajačkih Hrvata.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

ISTINA I SAMO ISTINA

Volim Jajce

Svečano otvoren Dom dragovoljaca i veterana HVO Jajce

Volim Jajce

Hrvati kraljevskog grada Jajca slave 22 godine od oslobođenja

Volim Jajce
Učitavanje....