Volim Jajce
Aktualno BiH Povijest

25. obljetnica oslobođenja Jajca – svečani govor Ante Brtana

Poštovane obitelji poginulih i nestalih branitelja, poštovani invalidi Domovinskog rata, poštovani suborci, dragi sugrađani i prijatelji Jajca, uvaženi gosti, pripala mi je čast pozdraviti Vas u ime braniteljske udruge „13. rujan“ Jajce, domaćina obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maestral“ i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Pozdravljam predsjednika Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragana Čovića i zahvaljujem mu na pokroviteljstvu naše današnje svečanosti! Pozdravljam predsjednika Federacije BiH gosp. Marinka Čavaru!

Pozdravljam i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu sa saborskim zastupnikom gosp. Josipom Đakićem, koji je na današnji dan prije 25 godina bio u Jajcu s puškom u ruci.

Posebno pozdravljam sve ratne zapovjednike postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Jajca, na čelu s generalom Stankom Soptom, ratnog ministra obrane HR HB Vladimira Šoljića, sve članove braniteljskih udruga HVO-a i HV-a, kao i vojnike, dočasnike i časnike OS BiH, koji su i ove godine svojom nazočnošću uveličali ovu svečanost!

Imali smo velike planove za ovu jubilarnu 25. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca. Željeli smo okupiti sve sudionike veličanstvenog boja, željeli smo ih pozdraviti kao osloboditelje, ali ova vremena poremetiše nam nakane.

No, svima vama nazočnim i svima koji bijahu boja a danas nisu s nama VELIKO HVALA i ako Bog da vidimo se po 26. obljetnici.

Nije svako zlo za zlo. U svemu trebamo tražiti pozitivnu stranu pa tako i u ovoj epidemiji koja nas je u mnogim stvarima ograničila. No, nije nas ograničila da budemo bolji ljudi i da pomažemo jedni drugima.

Naš narod se prilagođavao okolnostima kroz cijelu svoju povijest i uspijevao opstati i u najtežim vremenima. Tako smo se i mi prilagodili situaciji početkom 90-tih godina znajući da je opstojnost našeg naroda ugrožena. Uzeli smo pušku i stali na branik Domovine. Ginuli su najbolji sinovi našega naroda, od sela Ravnog do ravne Posavine, ali se nismo predali. I kada smo ostajali bez svojih domova, kao što je to bio slučaj s nama Jajčanima 1992. godine, nismo gubili vjeru i nadu. Nismo odložili oružje, već smo nastavili borbu sve do konačne pobjede.

Mi, Jajčani dočekali smo tu konačnu pobjedu na današnji dan prije 25 godina, 13. rujna 1995. godine. Oslobođenje kraljevskog grada Jajca bilo je kruna hrvatskih vojnih uspjeha u četverogodišnjem ratu u BiH. I zato ovaj dan slavimo kao jedan od najznačajnijih u dugoj i slavnoj povijesti našega grada.

Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima i osloboditeljima, a posebno onima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Njihova junačka djela treba otrgnuti od zaborava i govoriti o njima budućim naraštajima kako bi više znali cijeniti slobodu u kojoj žive i žrtvu kojom je ona plaćena.

Danas želim podijeliti s Vama uspomenu na hrvatskog viteza, natporučnika Andriju Kristića iz Vareša koji je izgubio život listopada 1995. godine. On i njegov suborac Jonjić iz zeničke bojne HVO-a pokušali su iz kanjona rijeke Ugar izvući tijelo poginulog suborca. Spustili su se užadima niz liticu kanjona, ali tijelo nisu mogli izvući na isti način te su na kraju odlučili nositi ga kanjonom Ugra sve do ušća u Vrbas. Nešto prije cilja naišli su na minsko polje. Uspjeli su ukloniti dvije protupješačke mine, a onda je Jonjić nagazio na jednu minu i potom pao na drugu te na licu mjesta preminuo. Kristić je ranjen u oko i nogu. Previo je svoje rane i stupio u vezu sa zapovjedništvom koje je odmah poslalo pomoć. Međutim, kada je vidio pripadnike VRS, koji su čuli detonacije i bili pripravni za otvaranje paljbe, zamolio je suborce da ne dolaze po njega. Kazao je: „Ne prilazite jer ćete svi izginuti! Bolje ja nego vas trideset.“

Tijekom noći snimio je na diktafon posljednju poruku svojoj supruzi, sinu i nerođenom sinu. Ne želeći da bude zarobljen, odmotao je ranu i spustio nogu u hladnu vodu da brže iskrvari. Našli su ga s krunicom u rukama dan kasnije.

Andrija je ranjen u borbama u Jajcu rujna 1992. godine. Sudbina ga je ponovo dovela u Jajce 1995. godine na kraj njegovog životnoga puta.

On je samo jedan od brojnih hrvatskih vitezova koji su nas zadužili svojom žrtvom. Nikada ih ne smijemo zaboraviti! Neka počivaju u miru Božjem!

Žrtvovati se iz ljubavi za svoje bližnje i za svoju Domovinu uzvišeni je i božanski čin. I dok se sjećamo žrtve najboljih sinova našeg naroda, svi se moramo zapitati na kakvu smo žrtvu sami spremni. Jesmo li spremni podnijeti žrtvu iz ljubavi ili samo onda kada nam to donosi neku korist?

Moramo misliti i na žive branitelje i odati im dužno poštovanje. Svaki dan ih je sve manje. Mnogi od njih umiru s gorčinom u srcu, jer su poniženi i odbačeni. Često možemo čuti njihove tužne priče i ne smijemo ih ignorirati. Pomozimo im, jer i oni su podnijeli žrtvu iz ljubavi!

Oni su svoju ranu mladost proživjeli po blatnim rovovima. Pristali su nositi najveći teret i iznijeli ga do kraja. Zbog toga zaslužuju dužno poštovanje! Zbog toga zaslužuju živjeti dostojanstveno, u pravednom društvu i u funkcionalnoj zajednici!

Ovdje ne mislim samo na pripadnike HVO-a, već na svakog časnog čovjeka koji je proživio strahote rata, a danas živi na marginama društva.

Svi živimo u istoj Domovini i sve nas jednako boli činjenica da mladi u njoj ne vide perspektivu i da odlaze. A možemo je promijeniti nabolje, ako to stvarno želimo.

Nas Jajčane na to obvezuju i stotine imena uklesanih na ova dva spomen obilježja koje dijeli samo ulica.

Zato, pokrenimo promjene! Počnimo od nas samih!

Učinimo to radi budućnosti naše djece! Učinimo to iz ljubavi!

Još jednom Vas pozdravljam i čestitam Vam 25. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca!

 

Foto: Bare Pršlja

Udruga “13. rujan” Jajce / Volimjajce.com

Povezani Članci

NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI Preminuo Jure Radić

Volim Jajce

Jajce domaćin kulturnog festivala- ART FESTIVAL JAJCE

Volim Jajce

Najavljujemo: Predstava “Kraljica Bosne

Volim Jajce
Učitavanje....